Završena projektna dokumentacija za izgradnju Znanstveno-istraživačkog centra elektronike i računarstva

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Završena je izrada projektne dokumentacije za izgradnju Znanstveno-istraživačkog centra elektronike i računarstva, jednog od kapitalnih projekata Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, čime su osigurani preduvjeti za financiranje izgradnje zgrade Centra, istaknuto je u srijedu na završnoj konferenciji projekta – prenosi Grad Osijek.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin rekao je kako je novi objekt FERIT-a nužno potreban za daljnji razvoj znanosti i visokog obrazovanja grada Osijeka.

– Sve velike investicije u posljednje vrijeme, poput Jabila i IMS Geara, ovdje su zbog FERIT-a i stručnjaka koje „proizvodi“ ovaj Fakultet, i to je iznimna prednost Osijeka u privlačenju novih investicija. Isto tako je to prednost i za domaće tvrtke koje ovdje rade i zapošljavaju, koje su krenule kao start-up tvrtke, a sada su velike i značajne tvrtke sa više od 100 djelatnika u IT sektoru, ali i drugim područjima. Zato je novi objekt važan za razvoj Osijeka, Osječko-baranjske županije, Slavonije i Baranje te Hrvatske – poručio je Vulin.

Dekan Fakulteta elektronike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Tomislav Matić pojasnio je u kako će budući Znanstveno-istraživački centar biti ustrojbena jedinica fakulteta, u kojoj će nastavnici, koji su ujedno i znanstvenici, provoditi znanstvena istraživanja.

Podsjetio je kako je fakultet prije skoro 45 godina započeo rad kao studij elektrostrojarstva te se postupno razvijao i dograđivao, dijeleći prostor s Elektrotehničkom školom, a sada je došao u fazu u kojoj su im prostorni resursi definitivno nedostatni.

– Novom zgradom želimo osigurati dodatne kapacitete za nastavu i podići njezinu kvalitetu. Svjedoci smo nastajanja novih poslova i radnih mjesta u području za koje obrazujemo inženjere, pa se kontinuirano moramo educirati i otkrivati nova područja, kako bismo bili međunarodno konkurentni, jer tvrtke za koje školujemo kadrove posluju na međunarodnoj razini, i tu ne smijemo zaostajati – ocijenio je dekan Matić.

Rektor osječkog Sveučilišta Vlado Guberac kazao je kako je ovo je kapitalni sveučilišni projekt, a cilj je da se kompletno financiranje izgradnje osigura iz EU fondova.

– Odrađeni posao vrijedan je oko 10 milijuna kuna, a riječ je o poslovima koji se ne vide i koji su odrađeni u sjeni. Dva tima, s Rektorata i FERIT-a, su nakon dvije godine mukotrpnog posla konačno priveli kraju ovu dionicu projekta. Vjerujem da ćemo uskoro pronaći investitora i sredstva te da ćemo izgraditi objekt kako smo planirali uz pomoć europskih sredstava – naglasio je Guberac.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić koji je naglasio kako će novi Znanstveno-istraživački centar omogućiti bolju kvalitetu rada nastavnicima i studentima fakulteta, a pružit će i konkurentnije rezultate istraživanja naših znanstvenika.

– Važno je da studenti koji ovdje studiraju steknu znanja i vještine priznate i na međunarodnoj razini, a i osobno svjedočim izvrsnosti svih djelatnika i studenata kojima će novi prostori biti dodatni zamašnjak u radu – rekao je Miletić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)