Zamjenik gradonačelnika o borbi protiv komaraca: Učinkovitost tretmana je vrlo visoka, nastavljamo pratiti stanje na terenu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin u petak je na konferenciji za novinare informirao javnost o novostima u mjerama suzbijanja komaraca – prenosi Grad Osijek.

– Tijekom ovoga tjedna, odnosno od prošle subote, provedeni su intenzivni tretmani na poplavnom, šumskom području koje okružuje Grad Osijek, unutar administrativnih granica grada Osijeka, ali i na području susjednih općina s kojima Grad ima sporazum o sufinanciranju tretmana, od Općine Petrijevci na zapadu do Općine Erdut na istoku, područja s kojeg u urbane dijelove Osijeka dolazi 95 posto komaraca. Ti su tretmani pokazali visoku učinkovitost od 90 posto, a učinjeni su sukladno preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ kako bi se zadao konačan udarac prvoj, drugoj i trećoj generacija komaraca – izvijestio je zamjenik gradonačelnika Vulin.

– Još ih je preostalo u šumskim, poplavnim područjima, ali voda se povlači i ne očekuje se novi vodni val, što je iznimno važna informacija za daljnji nastavak bitke protiv komaraca. Učinkovitost tretmana provedenih sa zemlje 20. i 21. lipnja u naseljenom području grada Osijeka, na temelju preporuka NZJZ-a OBŽ, na većini mjernih postaja pokazali su vrlo visoku učinkovitost, a u prosjeku je iznosila 82 posto, osim na mjernim postajama Cvjetno, Brijest, Klisa i Bosutsko, gdje je ona bila iznimno niska. To govori o tome da je bilo uleta komaraca s nekih drugih područja, ali kao što je ugovorom definirano, ondje će izvođač u petak ili subotu o svom trošku ponoviti tretmane – najavio je Vulin.

Dodao je da je NZJZ OBŽ upozorio kako je u klopkama koje se nalaze u gradu sve više tzv. urbanih komaraca pa pozvao sugrađane da preventivno djeluju u svojim dvorištima i drugim prostorima gdje se zadržava voda, da to uklone kako bi se spriječila pojava urbanih komaraca.

– Do sada je Grad Osijek proveo stotinjak tretmana na temelju preporuka Zavoda, a novih preporuka za sada nema. Stanje se, dakako, nastavlja pratiti, i čim dođe nova preporuka, uslijedit će i novi tretmani – zaključio je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)