Za tretmane suzbijanja komaraca Grad Osijek dosad je utrošio 1,44 milijuna eura!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin u utorak je na redovitoj konferenciji za novinare izvijestio o novostima u okviru mjera suzbijanja komaraca, podsjetivši da su proteklih dana, čim su dopustili vremenski uvjeti, provedeni sveobuhvatni tretmani i sa zemlje i iz zraka cijelog zelenog pojasa koji okružuje grad Osijek, ali i naseljena područja unutar grada – prenosi Grad Osijek.

Izvijestio je kako se učinkovitost tih tretmana kreće od 74 do 91 posto, dok su apsolutne brojke nešto veće na području VN Karašica i Josipovca, gdje su mogući dodatni tretmani sa zemlje. Zasad još nema novih preporuka Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

– Nadam se da smo došli do kraja ovogodišnjeg rata s komarcima. Ova godina bila je iznimno izazovna, s četiri vodena vala Drave i Dunava, od kojih je posljednji na Dunavu napunio vodom područje Parka prirode “Kopački rit”, pa je moguća pojava nove generacije komaraca. Kalendarski se bližimo kraju sezone, tako da ne očekujemo veliku najezdu, ali pratimo što će od toga biti u narednim danima – rekao je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Dodao je kako su u tijeku pripreme za larvicidno tretiranje posebnog zoološkog rezultata Parka prirode Kopački rit, koje se nalazi uz sam Osijek, i za koje Grad ima dopuštenje nadležnog ministarstva, kako bi što manje poplavnih komaraca došlo na područje Osijeka.

– S današnjim danom, uključujući i tretman koji treba biti proveden večeras na temelju sporazuma sa susjednim općinama, na području između Osijeka i Bilja, utrošeno je 1,44 milijuna eura, što znači da je od osiguranih 1,5 milijuna eura preostalo još 53.000 eura. Vjerujem da će nam to biti dovoljno do kraja sezone, a budemo li imali značajniju pojavu novih komaraca osigurat ćemo i dodatna sredstva – kazao je zamjenik gradonačelnika Vulin.

– S obzirom na geografski položaj grada Osijeka, koji je okružen močvarnim i poplavnim područjima, nemoguće je očekivati da tijekom cijele sezone ne bude komaraca. Bližimo se kraju sezone i relativno sam zadovoljan ovogodišnjom borbom protiv komaraca, jer smo ipak veći dio ljeta mogli biti mirni i održavati aktivnosti na otvorenom – zaključio je.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)