Vulin: Na području Osijeka sve aktivnosti na otvorenom mogu se odvijati bez problema i bez bojazni od komaraca

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin u utorak je na redovnoj konferenciji za novinare izvijestio o padu brojnosti komaraca na području grada Osijeka te o daljnjim planovima njihovog suzbijanja – prenosi Grad Osijek.

Tijekom protekloga tjedna, 7. srpnja, provedene su četiri preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije za adulticidni tretman sa zemlje na području Sarvaša, Klise, Tvrđe i Višnjevca. Učinkovitost tretmana na mjernoj postaji Iktus je gotovo 83 posto, Višnjevac 72 posto, Klisa 64 posto i Sarvaš 58 posto – izvijestio je zamjenik gradonačelnika Vulin i dodao da se do kraja tjedna očekuju novi podatci Zavoda o koncentraciji komaraca temeljem kojih će se izdavati nove preporuke.

– S današnjim danom provedeno je 116 tretmana na temelju 116 preporuka NZJZ-a. Utrošeno je 980.000 eura sveukupno na borbu protiv komaraca, od čega je oko 700.000 utrošeno na području grada Osijeka, a 225.000 eura utrošeno je temeljem sporazuma s općinama na poplavnom području. Oko 55.000 eura trošak je monitoringa NZJZ-a, nadzora i svih onih stručnih usluga koje za nas odrađuje NZJZ OBŽ – rekao je Vulin.

Istaknuo je da je stiglo dopuštenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za provođenje adulticidnog i larvicidnog tretiranja komaraca na području Parka prirode Kopački rit, te, prvi put od hrvatske samostalnosti, larvicidnog tretiranja komaraca na području posebnog zoološkog rezervata koji se naslanja na grad Osijek. Najavio je i da će tijekom kolovoza građanima na kućne adrese stići edukativni letak o sprječavanju tzv. urbanih komaraca.

– U malim posudama koje zadržavaju vodu može se izleći 1000 komaraca izleći i pojaviti u gradu. Molim sve naše sugrađanke i sugrađane da otklone i isuše sve vodene površine, barice, lokvice, vode u raznim spremnicima, jer to su sve pogodna mjesta za razmnožavanje komaraca – zaključio je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)