Vrhunac vodenog vala ušao na područje Osječko-baranjske županije

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Vrhunac vodenog vala na rijeci Dravi danas (10. kolovoza 2023. godine) je u prijepodnevnim satima počeo pristizati na područje Osječko-baranjske županije. Tim povodom članovi Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije obišli su ugrožena područja u općinama Viljevo i Podravska Moslavina te grada Donjeg Miholjca. Prije sastanka, u Centru obrane od poplava Hrvatskih voda u Vaškoj održan je sastanak članova Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije te Hrvatskih voda i Ravnateljstva civilne zaštite – prenosi Osječko-baranjska županija.

– Vodeni val je danas ušao na područje Osječko-baranjske županije, a ohrabruje činjenica da je Virovitičko-podravska županija dobro podnijela taj vodeni val, unatoč svoj silini Drave, te je pretrpjela minimalne štete. Želim istaknuti da je Virovitičko-podravska županija ponudila pomoć rubnom dijelu naše županije, kao i svu opremu koja je njima na raspolaganju, a tu pomoć ćemo svakako koristiti. Sutra u toku prijepodneva očekujemo povijesni vrhunac vodostaja na području Donjeg Miholjca gdje smo aktivirali vatrogasce i volontere, oko 100 ljudi, i poslali ih na teren kako bi sa 10.000 vreća ojačali nasip koji u ovom trenutku na nekom mjestu može propustiti. Potrebno je da ljudska ruka pristupi tamo kako strojevi ne bi dodatno ugrozili taj teren. Pratit ćemo vodeni val kako se bude kretao, od ulaza u županiju do izlaza. Nadamo se da neće biti većih problema, službe su 24 sata dnevno na terenu i prate sve točke. Gdjegod se ukaže potreba, da je silina Drave ugrozila neki dio, intervenirat ćemo sa svim snagama. Sve operativne snage na području cijele OBŽ su u stanju pripravnosti tako da smo spremni intervenirati u svakom trenutku. Dunav se zasad povlači dovoljno i ako tako ostane bit će dobra situacija – kazao je načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ i zamjenik župana Mato Lukić. Dodao je kako se u subotu očekuje vrhunac vodenog vala na području Osijeka, no nada se da će biti i „ispraćen“ bez problema.

– Ponovno moramo apelirati na građane, budući da imamo dojave, a i na terenu smo redovno, da pojedini sugrađani, konkretno u gradu Osijeku, si priušte nekakve odlaske na obalu Drave po noći i mraku, i to na dijelove koji su već na rubu prelijevanja, pokušavajući učiniti atraktivne slike. Molimo ih još jednom da to ne rade jer Drava je vrlo opasna, ne moramo pričati o tome već je dovoljno vidjeti što sve Drava nosi i kojom brzinom – poručio je Lukić.

Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec kaže da su pripreme za obranu od poplava u ove dvije slavonske županije započele još u prošli četvrtak, a Stožeri civilne zaštite obiju županija stavili su operativne snage u pripravnost. – U suradnji s Hrvatskim vodama i njihovim predviđanjima rađena je obrana od poplava i sada nema ugroženih ljudskih života. Objekte koji se štite za sada se uspjelo obraniti, tako da očekujem da će vodeni val kroz ovo područje proći bezbolno – kazao je Grgec te još jednom pozvao građane da se ponašaju odgovorno, slušaju upute i pridržavaju se mjera županijskih i lokalnih stožera. Pristupi nasipima i branjenom području ostavljeni su isključivo za operativne snage i licencirane tvrtke koji rade na obrani od poplava, a osim što bi boravkom na tom području njima smetali, ugrozili bi i vlastiti život.

Voditelj donjomiholjačke Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda Karašica-Vučica Dražen Trcović naglasio je kako vodostaj Drave oko podneva u Donjem Miholjcu iznosi 505 cm, a u narednom razdoblju očekuje se dostizanje najvišeg ikada zabilježenog vodostaja. Dežurne službe reagiraju na svim potrebnim mjestima, te vjeruje da će uspjeti u tim aktivnostima. Najveći opterećenje se očekuje u petak u prijepodnevnim satima.

Načelnik Općine Viljevo Dominik Knežević ističe da u Viljevu nema ugroze stambenih objekata, a rijeka će se izliti na oko 200 hektara poljoprivrednih površina.

Načelnik Općine Podravska Moslavina Dominik Cerić kaže da je danas u 13.00 sati vodeni val kod ovog naselja iznosio 534 cm, što je najviše od 1972. godine kada je bio 565 cm. Pripadnici civilne zaštite angažirani su između ostalog i na obrani od poplave jedne stambene kuće, dok se u tomu nije uspjelo za Ribički dom, nekoliko vikendica i oko 600 hektara poljoprivrednih površina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)