Velike štete na poljoprivrednim usjevima u dijelovima Osječko-baranjske županije

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Prema izvješću Centra 112, jučer (14. srpnja 2023. godine) nešto poslije 18 sati nevrijeme praćeno tučom i jakim vjetrom zahvatilo je gradove Osijek, Valpovo, Donji Miholjac i Belišće te općine Viljevo, Petrijevci, Marijanci, Vladislavci, Jagodnjak, Bilje, Darda i Erdut. I dok je neke od njih zahvatio tek jaki vjetar ili kiša, u pojedinim dijelovima Osječko-baranjske županije snažna tuča prouzročila je veliku materijalnu štetu. Podaci o nastalim štetama kao i o intervencijama hitnih službi tijekom današnjeg dana pristižu u Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

– Za sada najviše štete ima na poljoprivrednim usjevima, a nešto manje na nekretninama i pokretninama. Najveće prouzročene štete su na području Bilja i Darde te na području  Belišća, Valpova, Petrijevaca i Miholjca. Tijekom idućih dana ćemo prikupljati informacije o štetama na temelju čega će jedinice lokalne samouprave podnijeti zahtjev županu za proglašenje prirodne nepogode – rekao je danas zamjenik župana i načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

Vatrogasci su na području Belišća, Valpova i Petrijevaca imali brojne intervencije uklanjanja stabala s prometnica, a na području Donjeg Miholjca intervenciju odštopavanja slivnika na prometnicama.

– Štetu za poljoprivrednim usjevima znat ćemo tek za nekoliko dana, a rok za podnošenje zahtjeva za prirodnu nepogodu je 15 dana. Nakon ove procedure županijsko Povjerenstvo šalje zahtjev nadležnom ministarstvu koje nakon toga isplaćuje štetu – dodao je Lukić.

O razmjerima štete više će se znati tijekom idućih dana, a jučer je samo za vrijeme trajanja olujnog nevremena Centar 112 zaprimio čak 116 poziva oštećenih građana – prenosi Osječko-baranjska županija.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)