Uz spremnost vatrogasaca za uspješne i sigurnije intervencije vatrogasaca bitna je kvalitetna oprema

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U sjedištu Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka 12. ožujka 2024. godine održana je smotra vatrogasaca s područja Osječko-baranjske županije kojoj je nazočio obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić. Uz pripadnike javnih vatrogasnih postrojbi bili su i predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su također sudjelovali u gašenju požara u tvrtki Drava International, kada im je uz izravan rizik za zdravlje pa čak i život, uništen dio osobne i ostale zaštitne opreme. Smotra je ujedno bila povod za uručenje nove opreme, ali i prigoda da se vatrogascima još jednom zahvali za njihove svakodnevne aktivnosti i intervencije kojima ulijevaju sigurnost svim sugrađanima – prenosi Osječko-baranjska županija.

– Danas dodjeljujemo vatrogasnu zaštitnu opremu koja je izuzetno važna za naš posao, i to svim vatrogasnim društvima koja su prijavila oštećenje nakon intervencije gašenja požara u tvrtki Drava International. Velika pomoć u nabavi spomenute opreme bila nam je Osječko-baranjska županija, zahvaljujući kojoj smo uspjeli riješiti nedostatke u zaštitnoj opremi, ali i Hrvatska vatrogasna zajednica kojoj se također zahvaljujem na angažmanu u nabavi potrebnih vatrogasnih odijela. Konkretno, danas su stigla zaštitna odijela, kacige, rukavice te čizme – kazao je Zoran Pakšec, glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije.

Napomenuo je kako su oštećenja opreme nastala tijekom gašenja požara u tvrtki Drava International višestruko veća nego oštećenja koja nastanu tijekom jedne godine različitih intervencija kada se uništi oko 10 posto opreme. Za usporedbu, samo na požaru u tvrtki Drava International uništena je oprema u vrijednosti oko 60.000 eura.

– Drago mi je što sam imao priliku susresti se sa zapovjednicima i pripadnicima vatrogasnih postrojbi naše županije kojima smo uručili dio potrebne zaštitne opreme. Nakon katastrofalnog požara koji se dogodio u tvrtki Drava International obećali smo pomoć u nadoknadi štete stradale opreme, pri čemu smo izdvojili 37.000 eura. Svjesni smo da upravo kvalitetna oprema spašava život i sprječava teške tjelesne ozljede zbog čega ćemo nastaviti brinuti i skrbiti o sigurnosti naših vatrogasaca. Njihove svakodnevne aktivnosti i intervencije sugrađanima ulijevaju veliku sigurnost te su im, uz broj 112, najčešća pomoć pri rješavanju problema. Također, moram spomenuti i Projekt Tirol koji je započeo u proljeće 2023. godine kao suradnja Vatrogasne zajednice OBŽ i Vlade austrijske pokrajine Tirol te je do sada polučio izvanredne rezultate popunjavanja vatrogasnih postrojbi, a ukupna vrijednost donacija na područje OBŽ u jednogodišnjem trajanju je oko 300.000,00 eura – zaključio je Lukić te naglasio kako je Osječko-baranjska županija u svom proračunu za ovu godinu izdvojila oko 400.000 eura za financiranje vatrogasne djelatnosti, međutim – poručio je – to je manje važno u usporedbi s onime što vatrogascima pruža kvalitetna i sigurna oprema.

Nakon smotre župan se zadržao u neformalnom razgovoru s nazočnim vatrogascima, među kojima je bio i Marijan Gajski, vatrogasac iz Našica koji je teško stradao u požaru u Dravi International. Potom je održao i sastanak sa zapovjednicima postrojbi koji su vodili tu intervenciju.

Smotri je nazočio i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin koji je zahvalio svim vatrogascima koji su sudjelovali u izuzetno zahtjevnom gašenju požara u tvrtki Drava International. Kazao je da je i Grad Osijek sudjelovao u nadoknadi troškova i obnovi uništene opreme te naglasio izvrsnu suradnju Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije s Vatrogasnom zajednicom i Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Osijeka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)