Urušava se legenda o Anušiću kao neupitnom donositelju mandata iz Slavonije. Nova anketa: HDZ je u problemima, Rijeke pravde ih sustižu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


HDZ bi u četvrtoj izbornoj jedinici, u kojoj listu ponovno predvodi potpredsjednik stranke i aktualni ministar obrane Ivan Anušić, mogao osvojiti manje mandata nego na prošlim parlamentarnim izborima, pokazuje to istraživanje CroElecto koje je od 26. do 28. ožujka za Večernji list provela agencija 2×1 komunikacije. Za HDZ-ov potencijalni gubitak mandata na ovim izborima u toj jedinici postoje dva ključna razlog.

Kako piše list, prvi je uključivanje predsjednik Zorana Milanovića u izbornu kampanju, dok je drugi promijenjen izgled 4. izborne jedinice nakon što je HDZ u Saboru izglasao novi Zakon o izbornim jedinicama. Osim Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske, ova jedinica sada obuhvaća sjeverne i istočne dijelove Koprivničko-križevačke županije, tradicionalno sklone lijevim političkim opcijama – prenosi Telegram.

Da se izbori održavaju ovih dana, HDZ-ova koalicija osvojila bi 36,50 posto glasova, SDP-ove Rijeke pravde 26,75, Domovinski pokret 12,25, a prag bi prešla još samo koalicija Most-Hrvatski suverenisti s 8,25 posto. Ispod praga ostali bi Možemo (3 posto), HSU (1,75), HSP (1,25), Socijaldemokrati (0,50), Odlučnost i pravednost (0,25) te koalicija Fokus-Republika (0,25 posto).

HDZ-u dva mandata manje

Kada se postoci prevedu u saborske mandate, HDZ dobiva šest mandata, dva manje nego 2020., SDP-ova koalicija pet, što je dva više nego na zadnjim parlamentarnim izborima, Domovinski pokret osvaja dva, a koalicija Most-Suverenisti jedan mandat.

Istraživanje koje je provedeno na uzorku od 400 ispitanika uz statističku pogrešku od 4,9 posto, pokazuje da, piše Večernji list, SDP-ova koalicija osvaja sigurna četiri mandata, a da bi peti mandat mogla izgubiti u korist HDZ-ove koalicije, koja bi u tom slučaju dobila sedam, a ne šest mandata.

Saborski mandat, piše list, vise Josipu Đakiću, koji je sedmi na izbornoj listi, SDP-ovom virovitičkom adutu Mati Vukušiću, koji je peti na listi svoje koalicije, a bez mandata bi mogla ostati i kandidatkinja Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović, koja je druga na listi svoje koalicije.

Anušić o rezultatu izbora: ‘Očekujem osam mandata’

HDZ je u 4. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Osječko-baranjsku, Virovitičko-podravsku i dio Koprivničko-križevačke županije, krenuo u utorak u predizbornu kampanju iz osječkog Campusa, a nositelj liste Ivan Anušić rekao je da očekuje osam mandata, kao i na prošlim izborima.

“Nema niti jednog razloga da taj rezultat ne ponovimo, čak i da dođemo do devetog mandata. U protekle četiri godine mnogo se kvalitetnih promjena dogodilo ne samo na području Osječko-baranjske županije već i cijele 4. izborne jedinice”, ocijenio je Anušić.

Podsjetio je da su na lokalnim izborima, održanima nakon parlamentarnih 2020., ostvarili povijesne rezultate i prvi puta postigli da gradonačelnik Osijeka bude iz redova HDZ-a. Također, tada su, kazao je, i niz drugih gradova i općina uspjeli vratiti u okrilje HDZ-a.

Anušić o Milanoviću: ‘On krši temeljne zakone’

To je samo dokaz da radimo temeljito, sustavno, planski i onako kako od nas naši građani s područja 4. izborne jedinice i očekuju, poručio je. Želja mu je, kazao je, da kampanja prođe u civiliziranom tonu što će HDZ sa svojim partnerima i činiti.

Upitan može li u 4. izbornoj jedinici planove HDZ-u poremetiti ulazak predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića u kampanju, Anušić je odgovorio kako to njima neće smetati te dodao da se njegovim ulaskom u kampanju krše temeljni zakoni.

“Njegovi rezultati u vrijeme kada je bio premijer i sada dok je predsjednik su minorni i mizerni. Dok je bio premijer, Milanović je donosio odluke koje su išle na štetu Slavonije i cijele Hrvatske”, ustvrdio je Anušić. Milanovićev ulazak u kampanju nije mu problem ali volio bi da je dao ostavku i zauzeo mjesto na jednoj od lista te tako pokazao koliko je jak i spreman na promjene koje najavljuje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)