Uručene Zelene povelje i Povelja lokalne samouprave Osječko-baranjske županije

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Dobitnik Povelje lokalne samouprave Osječko-baranjske županije (javnog priznanja za doprinos promicanju ideje i prakse lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije) ove godine je Općina Antunovac, dok su Fotoklub Osijek, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Alumni Odjela za biologiju Sveučilišta J.J. Strossmayera, Zelena pravna klinika Pravnog fakulteta Osijek i BP Group d.o.o. Kneževi Vinogradi ovogodišnji dobitnici Zelene povelje Osječko-baranjske županije (javnog priznanja za doprinos očuvanju okoliša te osiguravanju i poboljšavanju kakvoće življenja za dobrobit sadašnjih i budućih naraštaja na području Osječko-baranjske županije).

Na prigodnoj svečanosti održanoj 30. travnja 2024. godine u prostorijama Osječko-baranjske županije u Osijeku, Povelju lokalne samouprave i Zelene povelje Osječko-baranjske županije dobitnicima je uručio zamjenik župana Josip Miletić, a uz laureate te njihove suradnike i prijatelje događaju su nazočili saborska zastupnica Nataša Tramišak, predsjednica Skupštine Osječko-baranjske županije Ivana Bagarić i pročelnici županijskih upravnih odjela – prenosi Osječko-baranjska županija.

– Uvjeren da će nagrade biti poticaj za nastavak njihovog uspješnog rada, čestitam svim dobitnicima Zelene povelje na inovacijama, na radu njihovih udruga, kao i na osobnom angažmanu i doprinosu za sve što je zeleno, za očuvanje našeg planeta, a ističem da je briga o okolišu i zelena tranzicija nešto što trebamo činiti kontinuirano. Isto tako čestitam Općini Antunovac koja je svojim lijepim i kontinuiranim radom zavrijedila Povelju lokalne samouprave Osječko-baranjske županije, a brojnim projektima koje su napravili daju primjer drugim općinama na kakav način treba raditi – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

U ime dobitnika zahvalio je Davor Tubanjski, načelnik Općine Antunovac koja je prema vrijednosti indeksa razvijenosti svrstana u petu razvojnu skupinu, odnosno jedina je općina slavonskih županija koja spada u razvijena područja. Naglasio je da dobivanje Povelje lokalne samouprave za Općinu Antunovac znači prepoznavanje Osječko-baranjske županije da Općina ide u dobrom smjeru i dobro radi.

– Godinama smo ulagali i razvijali sve što je potrebno za kvalitetan život stanovništva na području općine i to je ono što danas svi prepoznaju. Najlakše je napraviti staze, ceste i nekakvu infrastrukturu, to se uvijek može i radi, ali bez ljudi, djece, mladosti i osnovnog za život ne bi mogli biti na današnjem mjestu. Govorimo prije svega da je vrtić za nas motor koji bi pokrenuo cijelu općinu i gdje sva djeca imaju svoje mjesto, zatim Gospodarska zona koja je svojim razvojem zaposlila ljude. Radimo projekte poput Zaželi, dovođenje gradskog prijevoza, povezivanje biciklističkih staza, poticanje stambene izgradnje, stipendije i druga ulaganja u ljude da bi došli i živjeli u Antunovcu. Uvrštenjem među najrazvijenije općine u RH smanjene su nam mogućnosti prijava na neke natječaje i javne pozive, no kompenzaciju nalazimo u prihodima općine te smo davno ukinuli prirez. S prihodom od Gospodarske zone uspjeli smo doći do samoodrživosti i da ne ovisimo toliko o poticajima, a naravno država prepoznaje i petu kategoriju te povremeno otvara i natječaje isključivo za tu kategoriju, na što se javljamo – kazao je Tubanjski.

Pravni fakultet Osijek ima tri pravne klinike među kojima je i Zelena pravna klinika, jedina takva u Hrvatskoj. Klinika je osnovana 2021. godine s ciljem osiguranja nužne, učinkovite i primjerene zaštite prirode i okoliša te pravne zaštite svih građana u područjima zaštite prirode i okoliša, kao i omogućavanja studentima uvjeta i prilika za adekvatno stručno, znanstveno i društveno aktiviranje u području zaštite prirode i okoliša.

– Zelena pravna klinika je osnovana iz jednog projekta u komu su sudjelovale okolišne organizacije. Osobit nam je cilj bio uključiti studente u njen rad kako bi učili o očuvanju i zaštiti okoliša kroz konkretne predmete, analizu sudske prakse, pravnih okvira i predmeta na studijskim programima, ali i kroz konkretne predmete koji se pojavljuju među građanima Osijeka, kroz Zeleni telefon, suradnju s brojnim tijelima kao što je Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Unikom, upravne odjele Grada i Županije, JU PP Kopački rit. Mi profesori kroz znanstveno-stručnu djelatnost, konferencije, znanstvene radove, projekte i objave knjiga, ali kao i brojne druge oblike populariziranja znanosti pokušavamo dobiti studente na sve moguće aktivnosti koje zagovaramo kroz Kliniku uključiti s aspekta zaštite prirode i okoliša – kazala je izv. prof. dr. sc. Ana Đanić Čeko, voditeljica Zelene pravne klinike.

Povelja lokalne samouprave OBŽ za 2024. godinu dodijeljena je Općini Antunovac na čelu s načelnikom Davorom Tubanjskim za uspješno organiziranje u postizanju osobitih rezultata u stvaranju povoljnih uvjeta razvitka, društvenih, komunalnih i drugih djelatnosti od važnosti za područje Općine, podizanje standarda življenja te zadovoljavanje lokalnih potreba stanovnika na području Općine.

Zelene povelje OBŽ za 2024. godinu dodijeljene su Fotoklubu Osijek za organiziranje izložbe s fotografijama prirode i utjecaj na svijest građana o očuvanju okoliša, Hrvatskom društvu za zaštitu ptica i prirode za brojne aktivnosti u očuvanju, promicanju i zaštiti ptica kroz brojne aktivnosti, Alumni Odjela za biologiju Sveučilišta J.J. Strossmayera za ukazivanje na probleme u ekološkim sustavima, kao i na nove spoznaje i metode očuvanja bioraznolikosti, Zelenoj pravnoj klinici Pravnog fakulteta Osijek za djelovanje s ciljem osiguranja zaštite okoliša i pravne zaštite građana u područjima zaštite prirode i omogućavanja studentima praksu u tim područjima te tvrtki BP Group d.o.o. Kneževi Vinogradi, vodećoj hrvatskoj tvrtki u projektiranju, proizvodnji, instaliranju i puštanju u rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i zraka u Osječko-baranjskoj županiji. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)