Ured europskog tužitelja digao optužnicu protiv Žalac

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Ured europskog javnog tužitelja u Zagrebu podigao je optužnicu u tzv. aferi softver protiv bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac, predstavnika tvrtki koje su dobile posao, Mladena Šimunca i Marka Jukića, kao i Tomislava Petrica, bivšeg ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) – prenosi Jutarnji list.

Europsko tužiteljstvo (EPPO) tereti ih za kaznena djela zloupotrebe položaja i trgovanje utjecajem prilikom nabave programa PLUR i SPUR zbog čega su bivša ministica i ostali obuhvaćeni istragom u studenome prošle godine završili iza rešetaka, ali su u međuvremenu pušteni da se brane sa slobode. Inkriminira im se da su oštetili proračun Europske unije za najmanje milijun eura te državni proračun RH za najmanje 300.000 eura.

Priopćenje EPPO-a prenosimo u cijelosti:

“Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je optužnicu protiv četiri fizičke i dvije pravne osobe: bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU); bivšeg ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU); i dva vlasnika pravnih osoba, te protiv nijhovih pravnih osoba. Sve četiri osobe optužene su za trgovanje utjecajem, te za zlouporabu položaja i ovlasti.

Tijekom 2017. i 2018. godine tadašnja ministrica pokrenula je postupak javne nabave za nabavu informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem. Pri tome je, u dogovoru sa drugookrivljenikom, poduzela više radnji u cilju osiguravanja povlaštenog položaja drugookrivljeniku i njegovim tvrtkama. Između ostalog je neosnovano povećala procijenjenu vrijednost nabave tog informacijskog sustava, te odlučila provesti pregovarački postupak nabave bez objave javnog poziva. Tijekom tog pregovaračkog postupka nabave tvrtke povezane s drugookrivljenikom pozvane su da dostave svoje ponude.

Tadašnja ministrica je ujedno bila i predsjednica Upravnog vijeća SAFU-a, što znači da je bila nadležna za predlaganje imenovanja i razrješenja ravnatelja SAFU-a, te je autoritetom svojeg položaja naložila tadašnjem ravnatelju SAFU-a da osigura da dokumentacija prethodne kontrole te nabave ne dovodi u pitanje odabrani pregovarački postupak nabave. Iako je primjena ovog postupka očito predstavljala kršenje zakona o javnoj nabavi, ravnatelj SAFU pristao je slijediti traženje bivše ministrice.

Nastavak zloporabe položaja

Kada je u listopadu 2017. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila postupak javne nabave zbog kršenja zakona o javnoj nabavi, bivša ministrica i drugookrivljenik te trećeokrivljenik, nastavili su i 2018. poduzimati radnje s ciljem dodijele ugovora tvrtkama povezanim sa drugookrivljenikom i trećeokrivljenikom.

Naposljetku, nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave, MRRFEU je sklopilo kupoprodajni ugovor za nabavu informacijskog sustava s tvrtkama povezanim uz drugookrivljenika i trećeokrivljenika. Cijena nabave informacijskog sustava je odlukom bivše ministrice nerealno određena u iznosu od 1,73 milijuna eura (12 991 000,00 kuna), iako bi realna cijena tog sustava iznosila otprilike € 360.000 (HRK 2.700.000).

Navedeni iznos s PDV-om uplaćen je na račun tvrtke trećeookrivljenika, nakon čega je dio novca prebačen na račune drugookrivljenika i trećeokrivljenika, kao i na račune s njima povezanih tvrtki, te je potom dio uplaćenog novca podignut u gotovini.

Procijenjena šteta i protupravna imovinska korist

Proračunu Europske unije ukupno je pričinjena šteta od najmanje milijun eura, a državnom proračunu Republike Hrvatske šteta od gotovo 300 tisuća eura.

Protupravnu imovinsku korist pribavili su i to drugookrivljenik u iznosu od 2.100.000,00 HRK/278.717,90 EUR, trećeokrivljenik u iznosu od 2.050.000,00 HRK/272.081,76 EUR, petokrivljeno trgovačko društvo u iznosu od 3.508.628,00 HRK/465.674,96 EUR i šestookrivljeno trgovačko društvo u iznosu od 2.650.000,00 HRK/351.715,44 EUR.

Bivša ministrica optužena je za zloporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem; drugookrivljenik i trećeokrivljenik optuženi su za poticanje i pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti; bivši ravnatelj SAFU-a optužen je za zloporabu položaja i ovlasti, a dvije tvrtke odgovorne su za poticanje odnosno pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)