Urbanoj aglomeraciji Osijek dodijeljeno rekordnih 55 milijuna eura

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Grad Osijek je, prema podacima Ministarstva financija za 2022. godinu, hrvatski rekorder po povučenim sredstvima iz europskih fondova. U ovom trenutku na području grada Osijeka u tijeku su čak 84 projekta vrijednosti 350 milijuna eura – poručio je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić u četvrtak na Danima regionalnog razvoja i EU fondova u Šibeniku – prenosi Grad Osijek.

Ovogodišnja konferencija u znaku je desetogodišnjice hrvatskog članstva u Europskoj uniji i isto toliko godina korištenja europskih fondova, a na svečanosti otvorenja dodijeljeni su i ugovori ITU mehanizma za 22 grada, među kojima je i Osijek.

– Urbana aglomeracija Osijek za iduće programsko razdoblje dobila je čak 55 milijuna eura. Do sada smo imali na raspolaganju 40 milijuna, tako da na raspolaganju imamo 15 milijuna eura više. Kroz ITU mehanizam planiramo realizirati mnogobrojne projekte. To su obnova perivoja na području Gradskog vrta, obnova dvorane i parka Zrinjevac, nabava električnih autobusa za prijevoz djece, nove biciklističke staze, obnova HNK-a te revitalizacija prostora bivše tvornice OLT – dodao je gradonačelnik rekavši kako se kroz EU projekte mijenja vizura grada.

Podsjetio je i na velike projekte modernizacije tramvajske infrastrukture gdje se obnavlja 9,5 kilometara tramvajske mreže, kao i na nabavu niskopodnih tramvaja.

– Racionalnim iskorištavanjem alternativnih izvora financiranja kao što su europski fondovi, Grad Osijek je u situaciji da je jedini među velikim gradovima koji ukidanje prireza neće morati nadomjestiti podizanjem porezne stope na dohodak. Na taj način Osječanima će poreznom reformom najviše rasti plaće – zaključio je gradonačelnik Radić.

Ugovore su dodjeljivali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)