Umro je Joža Manolić

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U 105. godini umro je Joža Manolić. Tu vijest je za Nacional potvrdila njegova kći Zrnka.

Josip Manolić bio je najdugovječniji hrvatski političar, koji je zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom stvarao HDZ i borio se za formiranje neovisne i suverene hrvatske države, a bio je i drugi hrvatski premijer te obnašao druge visoke dužnosti. 22. ožujka proslavio je 104. rođendan.

Politikom se počeo baviti sa 17 godina

Josip Manolić rođen je 22. ožujka 1920. u Kalinovcu, mjestu u Koprivničko-križevačkoj županiji. Na zagrebačkom Pravu je diplomirao 1960. godine. Imao je dvije supruge – Miru Eker Manolić i Mirjanu Ribarić. Prva supruga mu je preminula 2003. godine, a druga 2020. 

Joža Manolić se počeo aktivnije baviti politikom 1937., sa 17 godina, dok 1938. postaje omladinskim i sindikalnim rukovoditeljem. U razdoblju od 1941. do 1945. tijekom Drugog svjetskog rata obnašao je dužnosti organizacijskog sekretara PK Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) za Hrvatsku.

Po ustroju Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA) Manolić je 1944. postao glavni zapovjednik u akciji oslobođenja Bjelovara i okolice.  Manolić 1948. postaje glavni načelnik u Sekretarijatu unutarnjih poslova NR Hrvatske te jedan od visokorangiranih dužnosnika UDBE. Šef Sekretarijata unutarnjih poslova SFRJ postaje 1960.

Drugi premijer Hrvatske

1965. Manolić 1965. prvi put ulazi u sabor SR Hrvatske, gdje obnaša funkciju predsjednika organizacijsko-političkog odbora i predsjednika zakonodavno-pravne komisije. Ujedno je član Ustavne komisije, 1969. Manolić po drugi put ulazi u sabor.

Promjenom političke klime i upoznavanjem Franje Tuđmana, 1989. Joža Manolić  1989. postaje jedan od osnivača HDZ-a. Manolić u kolovozu 1990. postaje potpredsjednik Predsjedništva Republike Hrvatske te dužnost obnaša sve do 17. srpnja 1991. 

Od 22. ožujka 1993. do 23. svibnja 1994. Manolić je obnašao dužnost predsjednika Županijskog doma sabora Republike Hrvatske. Zbog internih nesuglasica, Manolić se 1994. razilazi s HDZ-om i iduće godine osniva stranku Hrvatskih nezavisnih demokrata (HND). 

Manolić na sudu s Karamarkom

U lipnju 2015. Manolić je optužio tadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da je radio za UDBU, na što mu je ovaj uzvratio prijetnjom protutužbe. U kolovozu 2015. mediji su objavili da je Karamarko preko odvjetnika Veljka Miljevića podnio tužbu protiv Manolića i Nacionala koji je objavio intervju s izjavom Manolića. 

U prosincu 2015. na sudskom ročištu Općinskog građanskog suda, mediji su prenijeli da je Karamarko rekao da je nevin i da nije bio doušnik UDBE. Karamarko je navodno, za štetu koju mu je nanio Nacional, zatražio 200.001 kunu odštete.

U siječnju 2016. mirovno vijeće je zatražilo da u roku od tri mjeseca Karamarko i Manolić riješe spor mirovnim putem, a ako to ne učine, suđenje će se nastaviti.

Nedugo nakon toga u istome mjesecu, zagrebački Općinski sud je presudio u korist Karamarka. Nacional je morao isplatiti 70.000 kuna odštete i pokriti nešto više od 6000 kuna sudskih troškova – prenosi INDEX.

Afera Agrokor

Manolić je u listopadu 2017. bio pozvan kao svjedok u Aferi Agrokor. Pred Istražno povjerenstvo pozvani su bili i Ante Todorić, otac Ivice Todorića te Stjepan Mesić.

U studenom 2017. Manolić se opet pojavio kao svjedok na sjednici saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor, gdje je izjavio da, iako je sudjelovao u osnivanju Agrokora i predlaganju Ante Todorića za ministra poljoprivrede, nije bio upleten u sustav kompanije. Rekao je da je sustav Agrokora nastao kasnije kao i sporni kredit sa Zagrebačkom bankom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)