U Valpovu obilježena godišnjica osnutka 107. brigade

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U spomen na 28. lipnja 1991. godine kada je utemeljena 107. brigada ZNG RH, danas (28. lipnja 2023. godine) je svečanim programom obilježena obljetnica osnutka postrojbe osnovane zapoviješću generala Martina Špegelja, tadašnjeg ministra obrane Republike Hrvatske sa zapovjednim mjestom u Valpovu. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Centralnog križa na valpovačkom Gradskom groblju te svečanom akademijom u Centru kulture Valpovo okupljeni su se prisjetili velikog doprinosa 107. brigade u Domovinskom ratu. Uz gradonačelnika Grada Valpova Matka Šutala, programu su nazočili pripadnici postrojbe, nekadašnji zapovjednik 107. brigade general Slavko Barić, zamjenik župana Josip Miletić te ostali gosti – prenosi Osječko-baranjska županija.

– Trebalo je imati hrabrosti 1991. godine stati pred brojnijeg i nadmoćnijeg neprijatelja i na kraju pobijediti. Branitelji su temelj stvaranja Republike Hrvatske, a i danas se prisjećamo svih onih koji su svoje živote ugradili u neovisnost i samostalnost naše domovine. Njihova žrtva ostat će trajno upisana u hrvatsku povijest, ali i naša srca – kazao je Miletić.

Gradonačelnik Grada Valpova Matko Šutalo istaknuo je kako su hrabri Vukovi s Drave voljeli Hrvatsku toliko da su bili spremni za nju dati živote.

– Najmanje što možemo učiniti je da se sjećanje na njihovu žrtvu i djela nikada ne zaborave. Stoga, moramo učiti djecu da čuvaju spomen na hrabre hrvatske vitezove koji su dali svoje živote da bi mi danas imali slobodu i neovisnost. Na nama je danas, da gradimo Hrvatsku kakvu su sanjali naši branitelji – zaključio je Šutalo. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)