U promet puštena nova cesta vrijedna 880 tisuća eura. Građane nije koštala ni centa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Nakon što je u kolovozu ove godine u promet pušten novi podvožnjak u Ulici sv. L.B Mandića u Osijeku, u četvrtak je u promet puštena i intrazonska prometnica od podvožnjaka do osječkoga autobusnog kolodvora – prenosi Grad Osijek.

Riječ je o investiciji vrijednoj 880 000 eura, izvijestio je osječki gradonačelnik Ivan Radić te poručio da su radovi gotovi prije roka na dar građankama i građanima Osijeka prigodom božićnih blagdana.

– S obzirom na to da je ova cesta nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa s tvrtkom Spar Hrvatska ušla u obuhvat projekta izgradnje podvožnjaka, građane grada Osijeka koštala je nula euro centa. Iz Kohezijskog fonda sufinancirano je 85 posto sredstava, a 15 posto iz državnog proračuna – rekao je gradonačelnik pojasnivši da su radovi obuhvatili izgradnju ceste u duljini od 283 metra, oborinsku odvodnju, pješačku i biciklističku stazu, javnu rasvjetu, 22 parkirališna mjesta od čega su dva za osobe s invaliditetom, a posađena su i 22 stabla.

– Nastavljamo dalje s projektima, a kao što je poznato, prema konsolidiranom proračunu Ministarstva financija, Grad Osijek najuspješniji je grad po povlačenju sredstava iz fondova EU za 2022. godinu. Vjerujem da ćemo približno isti rezultat imati kada dođu podatci za 2023. U ovom trenutku na području grada Osijeka imamo 84 projekta vrijedna 350 milijuna eura, velikom većinom sufinancirana iz fondova EU – kazao je gradonačelnik Radić.

Zahvalio je Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na potpori u realizaciji ovoga projekta, koji rasterećuje kružni tok na Đakovštini i povezuje Mandićevu s istočnim dijelom grada rasterećujući gradski prometni tok.

– Radimo u svim gradskim četvrtima i mjesnim odborima. Možemo već najaviti da ćemo vrlo vjerojatno sutra otvoriti Ulicu Brune Bjelinskog u Novom gradu. Također, pri kraju su radovi i u Ulici hrvatskih junaka u Sarvašu. Sve ćemo to napraviti čak prije Nove godine – najavio je gradonačelnik Radić.

Marko Tadić, član uprave tvrtke Osijek-Koteks, izrazio je zadovoljstvo brzinom i kvalitetom izvedenih radova.

– Kao građanin koji je 30 godina živio ovdje i često prolazio, istaknuo bih da je otvoriti ovaj dio grada bila super ideja i divna stvar – rekao je Tadić.

Domagoj Mikulić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, čestitao je Gradu Osijeku, ali i izvođačima koji prate Grad i Županiju, na realiziranim projektima.

– Posebno mi je drago da naš Osijek i naša županija prednjače u korištenju europskih sredstava, da su na vrijeme prepoznali mogućnosti koje se nude kroz europska sredstva i praktički na svakom dijelu grada možemo vidjeti da se nešto realiziralo kroz gradska i europska sredstva, što definitivno gradski ili županijski proračuni ne bi mogli izdržati – zaključio je Mikulić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)