U osječkom Parku Oskara Nemona obilježen Međunarodni dan na žrtve holokausta 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, predstavnici Židovske općine Osijek, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije u subotu su položili vijence kod spomenika ,,Majka i dijete” u osječkom Parku Oskara Nemona – prenosi Grad Osijek.

Damir Lajoš, predsjednik Židovske općine Osijek, podsjetio je da je danas jednako važno obilježavati dan sjećanja na strahote koje su se dogodile prije 80 godina.

– Vjerujem da će čovječanstvo u jednom trenutku prevladati potrebu za samouništenjem, a do tada ćemo mi dolaziti na ovo mjesto i podsjećati javnost na zlo koje se nikada više ne smije ponoviti. Što se tiče naše Židovske općine, ona pokriva tri županije, Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku i Požeško-slavonsku županiju te broji oko 150 članova, od čega njih 100-njak u Osijeku. Međutim, to nas ne sprječava da budemo aktivni i da svijetu približimo svoju kulturu – kazao je Lajoš.

Zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković istaknula je kako je dužnost cijeloga društva promicati ravnopravnost među svim ljudima, neovisno o vjeri, rasi ili boji kože.

– Nadam se da smo svi nešto naučili iz prošlosti naučili, a sami možemo zaključiti jesmo li ili nismo – poručila je zamjenica gradonačelnika Crnković.

Zamjenik župana Josip Miletić rekao je kako strahote koje su se dogodile tijekom 2. svjetskog rata i danas žive u našem kolektivnom sjećanju kao podsjetnik da se nešto slično nikada ne ponovi.

– Obilježavanjem poput današnjeg ujedno pridonosimo osvještavanju i senzibiliziranju šire javnosti o događajima koji su snašli čovječanstvo 40-ih godina prošloga stoljeća – rekao je.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se na dan oslobođenja logora Auschwitz u Poljskoj, najvećeg nacističkog koncentracijskog logora u Europi, što se dogodilo 27. siječnja 1945. godine. Donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust, Ujedinjeni narodi su 2005. godine taj dan proglasili Danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)