U Osijeku održana konferencija “Zdrava budućnost djece bez klorpirifosa”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U Osijeku je jučer 19. veljače 2024. godine održana konferencija „Zdrava budućnost djece“ u organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Višnjevac. Predstavljanju istoimene inicijative i okruglom stolu pod nazivom „Zdrava budućnost bez klorpirifosa“ nazočili su voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Višnjevac Tomislav Ramljak, zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić te ostali stručnjaci iz prehrambene industrije, poljoprivrede, odgoja i obrazovanja te zdravstva – prenosi Osječko-baranjska županija.

Cilj je konferencije ukazati na štetnost uporabe zabranjenog pesticida klorpirifosa u poljoprivredi, ali i na dječji razvoj, rekao je voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Višnjevac, Tomislav Ramljak.

– Korištenje te zabranjene supstance u posljednjih nekoliko godina skrenula nam je pozornost da se tom temom trebamo pozabaviti. Inicijativu smo pokrenuli jer želimo ukazati na štetnost korištenja tog otrova koji ulazi u voće i povrće koje naša djeca konzumiraju i apelirati na one koji ga koriste u poljoprivrednoj proizvodnji da razmisle koliku štetu čine djeci – istaknuo je Ramljak koji je pozvao sve koji imaju saznanja da netko u proizvodnji voća i povrća koristi klopirifos da iste prijavi mjerodavnim službama.

Na hvalevrijednoj inicijativi i projektu CNZD-a čestitao je i obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić poručivši kako osim informacija očekuje prijedloge i rješenja stručnjaka na koji način pristupiti ovom problemu.

– Nema važnije teme na svijetu od zdrave budućnosti djece i zato će Županija uvijek biti uključena u ovakve projekte i podržavati ih te stojimo na raspolaganju svim svojim resursima i stručnim kadrom.   Poduzimamo sve što je u našoj mogućnosti kad je u pitanju zdravlje naše djece pa smo iz tog razloga 2017. godine pokrenuli projekt „Besplatni školski obrok za sve“ u svim osnovnoškolskim ustanovama kako bismo djeci osigurali zdrav i kuhani obrok od namirnica lokalnih OPG-ova. Ponosni smo što je projekt zaživio i na nacionalnoj razini – rekao je Lukić.  

Zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić pojasnio je kako je primjena aktivne tvari klorpirifos zabranjena 2020. godine kada je Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s HAPIH-om i Državnim inspektoratom s tržišta povuklo 9 sredstava za zaštitu bilja na bazi te aktivne tvari.

– U proteklom razdoblju u Hrvatskoj bilježimo trend pada korištenja sredstava za zaštitu bilja od 20 % i time ostvarujemo strateški cilj i dokumente EU. Kad govorimo o strategiji Od polja do stola te o Nacionalnoj strategij poljoprivrede do 2030. godine, zacrtan je trend smanjenja aktivne tvari odnosno korištenja sredstava za zaštitu bilja na razini od 25 %. – kazao je Karalić i dodao kako moramo provesti zelenu transformaciju poljoprivrede.

Na okruglom stolu sudjelovala je i pedijatrica iz DZ-a Osječko-baranjske županije dr. Vlatka Krizmanić koja je upozorila da pesticidi mogu dugoročno utjecati na djecu i uzrokovati kronične poteškoće.

– Sve više ga povezujemo s ADHD-om odnosno hiperaktivnošću, anksioznošću i depresijom, a mogu djelovati i na plodnost kod muške djece. Pesticidima je izložen i fetus u majčinoj utrobi te najviše djeca do 7. godine života te stoga ističemo važnost zdrave prehrane trudnica i djece – istaknula je dr. Krizmanić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)