U Osijeku obilježena 32. godišnjica pogibije HRT-ovog snimatelja Žarka Kaića

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja “Posljednji kadar” u ponedjeljak je u osječkom naselju Brijest obilježena 32. obljetnica pogibije snimatelja Hrvatske radio-televizije Žarka Kaića, kojeg je na novinarskom zadatku usmrtio hitac iz vojnog transportera Jugoslavenske vojske (JNA) – prenosi Grad Osijek.

Vijence su položili predstavnici Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, HRT-a te braniteljskih udruga.

– Snimatelj Hrvatske radiotelevizije Žarko Kaić svojim je snimkama širio istinu o Domovinskom ratu i velikosrpskoj agresiji na Osijek i Hrvatsku. Pucanj u njega iz tenka JNA bio je pucanj u istinu, no istina se nije uspjela zaustaviti. Trajno smo mu zahvalni na doprinosu koji je dao u obrani Osijeka i Hrvatske šireći istinu o tome. Njegova posljednja snimka, posljednji kadar, nikako ne smije biti zaboravljena. Upravo na raskrižju, koji nosi njegovo ime, je i spomenik – poručio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

– Hrvatska radiotelevizija vječno će se sjećati Žarka Kaića i svih novinara i snimatelja koji su poginuli ili sudjelovali u Domovinskom ratu na svojim radnim mjestima. Ovo spomen obilježje, koje smo podignuli zajedno s Gradom Osijekom, zapravo je dokaz tog vječnog sjećanja na Žarka Kaića, na borbu za istinu koja je u vrijeme Domovinskog rata, u najtežem razaranju grada Osijeka, bila jednako važna kao i borba branitelja na prvim crtama bojišnice – rekao je Davor Lončarić, izaslanik ravnateljstva HRT-a.

Uime Osječko-baranjske županije vijenac je položio Antun Blažević, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga OBŽ.

Žarko Kaić je dragovoljno pošao u Domovinski rat da bi snimanjem Hrvatskoj i svijetu posvjedočio istinu o obrambenoj naravi Hrvatske i agresorskoj naravi JNA.

Ubijen je pucnjem iz vojnog transportera Jugoslavenske vojske prilikom snimanja prolaska tenkova kroz osječko naselje Brijest kod vojnog poligona C u kojem je bila JNA. Tom prilikom je teško ranjen HTV-ov tonski snimatelj Dragan Krička, a treći HTV-ov novinar koji se našao pod paljbom, bio je Saša Kopljar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)