U Osijeku obilježen Jom Hašoa – Dan sjećanja na žrtve holokausta

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Jom Hašoa, odnosno Dan sjećanja na žrtve holokausta i ove se godine obilježio na Gajevom trgu kod spomenika „Majka i dijete“, koje je djelo rođenog Osječanina i židovskog kipara Oscara Nemona – prenosi Grad Osijek.

Održanoj komemoraciji, u organizaciji Židovske općine Osijek, nazočili su i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić te zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković koji su, tom prilikom, položili vijence u sjećanje na približno šest milijuna stradalih Židova tijekom holokausta.

„Danas smo se okupili kako bismo obilježili dan sjećanja na sve nevine žrtve holokausta, najvećeg genocida protiv čovječnosti u novijoj povijesti. Nadamo se da se ovakve stvari više neće ponavljati i na nama je da prenosimo upravo poruku mira, prijateljstva, poštovanja i ljubavi prema svim nacijama, vjerama i svim ljudima koji su drugačije vjeroispovijesti od nas. Grad Osijek je zapravo multikulturalni rad koji zapravo ima najveći broj nacionalnih manjina u cijeloj Hrvatskoj i želimo da se svi osjećaju dobrodošli u našem gradu.“, izjavila je zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Crnković.

„Ovo je dan kada se prisjećamo svih žrtava Drugog svjetskog rata, ali isto tako i brojnih poginulih u našem Domovinskom ratu. No, ono što je važno jest kroz povijest učiti da se te nemile stvari ne ponove i da budućim generacijama ostavljamo ono što vidimo i danas u globalnom političkom smislu, a to je dosta nestabilnosti u čitavom svijetu, tako da smatram da su ovakve poruke iznimno važne za buduće generacije.“, rekao je zamjenik župana Osječko-baranjske Miletić.

„Trenutna događanja u svijetu pokazuju nam da nikad nije dovoljno širiti poruke mira koje se ovim obilježavanjem šalju te ju i dalje moramo prenositi. Ono što možemo je zapravo pokazati da u našem gradu nema mjesta za antisemitizam i stvarno se to danas tako i vidi. I ovim putem šaljemo poruku iz Osijeka – nikad više!“, zaključio je Damir Lajoš, predsjednik Židovske općine Osijek.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)