U Osijeku obilježen 17. Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Sedamnaesti hrvatski Dan mimoza, nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, prigodnim je programom u subotu obilježen na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića. Ujedno je obilježen 18. Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice (22.-28. siječnja 2024). Uz cvjetove mimoze dijelili su se edukativni materijali o prevenciji i cijepljenju protiv HPV-a – prenosi Grad Osijek.

Manifestacija je održana u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Gradske lige protiv raka Osijek i u suradnji sa Medicinskom školom Osijek, KBC Osijek, DZ Osječko-baranjske županije, Mammae klubom Osijek, ILCO-Osijek, IK Javor iz Osijeka.

Potporu manifestaciji i ove je godine, kao i svake, pružio Grad Osijek, a predsjednik osječkoga Gradskog vijeća Tihomir Florijančić tom je prigodom istakao kako je dobrobit i zdravlje svih građana prioritet.

– Želimo pozvati sve naše sugrađane, prvenstveno mlade, čak i one u ranoj tinejdžerskoj dobi, na informiranje, a kasnije i cijepljenje protiv humanog papilomavirusa, koji u najvećoj mjeri uzrokuje ovu bolest. Oni mogu već od petog razreda ići na cijepljenje te je čak i solidan odaziv; 63 posto naših osnovnoškolaca odlučilo se na cijepljenje. Na razini Republike Hrvatske to je nekakvih 50 posto. Drago mi je da u tome grad Osijek prednjači. Također, želimo pozvati sve naše sugrađanke na redovite preglede kako bi se ova bolest na vrijeme otkrila. U Gradu Osijeku, naravno, podržavamo i sufinanciramo ovakve i slične akcije, za koje je u gradskom proračunu ove godine predviđeno oko 80.000 eura – kazao je Florijančić.

Tajnik Gradske lige protiv raka dr. Nikola Kraljik poručio je kako imamo jedinstvenu priliku u potpunosti iskorijeniti rak vrata maternice, jer radi se o bolesti od koje nijedna žena ne bi smjela niti oboljeti, a kamoli umrijeti.

– Radi se o bolesti za koju znamo tko je krivac, proizveli smo cjepivo i nudimo ga na dlanu našim obiteljima da procijepe svoju djecu. Međutim, nikako da s time dođemo na zelenu granu i da se malo osvijestimo kako imamo biser u ruci kojim možemo zaštiti našu djecu. U Hrvatskoj je besplatno cijepljenje protiv HPV-a od već 9, pa do 25 godina, stoga pozivam naše sugrađane da cijepe svoju djecu – rekao je dr. Kraljik ukazavši i na nužnost redovitih ginekoloških pregleda.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)