U Osijeku 52. Svjetski kongres organizatora folklornih festivala (CIOFF)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U Osijeku je otvoren 52. kongres CIOFF-a, Međunarodne udruge organizatora folklornih festivala. Okupio je 160 sudionika iz čak 50 zemalja svijeta, a posebna je tema 20. obljetnica konvencije UNESCO-a koja je utemeljila svjetsku nematerijalnu kulturnu baštinu – prenosi Grad Osijek.

Kongres je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazivši zadovoljstvo što se ove godine održava u Osijeku, gradu bogate povijesti i kulturne baštine te domaćinu brojnih kulturnih i umjetničkih manifestacija.

– Održavanje Kongresa CIOFF-a u Osijeku je veliko priznanje za Hrvatsku sekciju CIOFF-a, sve amatere i njegovanje amaterizma u Hrvatskoj, jer je CIOFF najrespektabilnija međunarodna organizacija koja okuplja organizatore različitih festivala, promotore izvorne amaterske umjetnosti i vještina iz cijelog svijeta. Kongres je ove godine povezan i s 20. obljetnicom usvajanja UNESCO-ove konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini, što je tema koja Hrvatsku stavlja vrlo visoko među državama članicama UNESCO-a – rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Uime Grada Osijeka sudionike kongresa pozdravio je predsjednik Gradskoga vijeća Tihomir Florijančić koji je naglasio kako je Osijek kulturno središte Osječko-baranjske županije, Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema, istočne Hrvatske, a ovoga trenutka i kulturno središte svijeta.

– U Osijek su pristigli gosti iz 50 zemalja te donijeli 50 različitih kultura, a sada iz Osijeka šalju miroljubivu poruku zajedništva – poručio je Florijančić.

Sudionike kongresa pozdravili su i Enrih Merdić, predsjednik Organizacijskog odbora 52. Svjetskog kongresa CIOFF, predsjednik CIOFF-a Alejandro Camacho, zamjenik župana Josip Miletić te saborski zastupnik Goran Ivanović.

Kongres obuhvaća sjednice sektora, komisija i radnih grupa CIOFF-a te glavnu skupštinu, a na Kulturnoj konferenciji i Kulturnom forumu ove godine tema će biti očuvanje nematerijalne kulturne baštine. Poseban naglasak programa bit će na prezentaciji nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske, organizirat će se tematske večeri na kojima će hrvatska kulturno-umjetnička društva i udruge putem folklornih izvedbi, tradicijskih rukotvorina i gastronomije predstaviti nematerijalnu kulturnu baštinu raznih dijelova Hrvatske.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)