U organizaciji Poljoprivrednog instituta Osijek održan Dan polja pšenice i ječma

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U organizaciji Poljoprivrednog instituta Osijek, danas (7. lipnja 2023. godine) je održana tradicionalna manifestacija  Dan polja pšenice i ječma. Uz ravnatelja Instituta prof.dr.sc. Zvonimira Zdunića i više od stotinu uzvanika, otvorenju je nazočio i zamjenik župana Mato Lukić.

– Pravo je zadovoljstvo imati ovakvu sjemenarsku kuću, Poljoprivredni institut Osijek, iz više razloga. U doba globalnih kriza koje su sve češće, a nažalost i sve izvjesnije svaka zemlja nastoji osigurati samodostatnost u različitim segmentima života, pa tako i proizvodnji hrane. Mi zaista možemo biti sretni što imamo ovakav Institut koji je osigurao samodostatnost u proizvodnji sjemena, a u velikom postotku i sortiment za izvoz na svjetsko tržište. U konačnici, stanovnici Hrvatske to i očekuju od Slavonije, da osigura stabilnost u proizvodnji hrane – kazao je Lukić.

Ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek prof.dr.sc. Zvonimir Zdunić naglasio je kako smo svjedoci sve češćih klimatskih ekstrema, a u konačnici i trajnih klimatskih promjena koji predstavljaju goleme izazove za sjemenare i oplemenjivače.

– Te promjene stvaraju određeni pritisak na naše oplemenjivače da stvaraju sortiment koji je ranozreliji od postojećeg, a da pri tome ne gubi na kvaliteti i visini prinosa. To je pomalo kontradiktorno, no kvalitetnim genetskih rekombinacijama u samom križanju na polju može se doći do takvog sortimenta. S obzirom da je Institut u ovom poslu 145 godina kontinuirano, radimo to uspješno, a o tome govori i naš status na tržištu, gdje je svaka druga njiva u Hrvatskoj na kojoj se sije ječam ili pšenica, zasijana sjemenom s Poljoprivrednog instituta Osijek – zaključio je Zdunić. Dodao je da se Institut uspješno povezao sa zemljama Dalekog istoka, Iranom, Irakom i Libanonom – prenosi Osječko-baranjska županija.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)