U Đakovu otkrivena spomen ploča poginulim braniteljima 2. pješačke bojne 3. gardijske brigade Kune

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U prostoru vojarne 3. gardijske brigade „Kune“ u Đakovu 15. rujna 2023. godine je održana svečanost otkrivanja spomen ploče poginulim braniteljima 2. pješačke bojne 3. gardijske brigade Kune, kojoj su uz obitelji poginulih i gradonačelnika Grada Đakova Marina Mandarića, nazočili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, zamjenik župana Mato Lukić te predstavnici braniteljskih udruga – prenosi Osječko-baranjska županija.

– Velika zahvala ide inicijatorima ove svečanosti, odnosno Udruzi veterana 3. gardijske brigade „Kune“ Đakovo na želji da postavljenom spomen pločom trajno očuvamo sjećanje na poginule hrvatske vitezove. Vojarna u kojoj se spomen ploča nalazi s ponosom nosi ime ove legendarne brigade, a svima nam je želja da ovo mjesto bude podsjetnik, prije svega mlađim naraštajima hrvatske vojske, da Hrvatska nije nastala slučajno, već krvlju i da je njezin temelj Domovinski rat i žrtva hrvatskih branitelja – kazao je zamjenik župana Mato Lukić.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u svom je obraćanju istaknuo kako se i danas prisjećamo žrtve koju smo kao narod podnijeli, ali i visoke cijene stečene slobode.

– Upravo na današnji dan prije 32 godine, hrabri je puk Đakova i Đakovštine zaustavio boravak agresorske vojske u gradu te stvorio preduvjete za nastavak obrane Vukovara, Nuštra, Vinkovaca i Osijeka, ali i mnogih drugih mjesta u Hrvatskoj. Na poziv prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, hrvatski su branitelji preuzeli svoju ulogu i na najčasniji način dali doprinos da Hrvatska danas bude ono što jest, odnosno zemlja koja je ostvarila sve svoje strateške ciljeve. Gotovo je bilo nezamislivo tada da ćemo samo 32 godine poslije biti snažna i sigurna zemlja, članica najsnažnije međunarodne asocijacije, ali svega toga ne bi bilo da nije bilo hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja – naglasio je ministar Medved.

Nakon otkrivanja spomen ploče i polaganja vijenaca u čast poginulim braniteljima održana je sveta misa u Crkvi Dobrog Pastira u Đakovu, a potom i radni sastanak s ministrom Medvedom u sjedištu udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Na sastanku se razgovaralo o uređenju multifunkcionalnog objekta u Đakovu, koji bi osim za potrebe rada spomenutih udruga, služio i svim ostalim građanima, prije svega mladima i djeci, uz niz edukativnih sadržaja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)