U Bruxellesu obilježena 10. obljetnica članstva RH u EU

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Posljednjih se tjedana u Hrvatskoj, ali i brojnim veleposlanstvima i predstavništvima RH u Europi, obilježava 10. obljetnica članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Tom prigodom, u Bruxellesu je 4. srpnja održan prijem zastupnika u Europskom parlamentu Karla Resslera, a 5. srpnja prijem je organizirao i Ured Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema – prenosi Osječko-baranjska županija.

Svečanim prijemima nazočio je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, istaknuvši pritom uspjehe Republike Hrvatske na međunarodnom planu.

– Osobito mi je bilo drago i čuti i istaknuti uspjehe koje je Republika Hrvatska od osamostaljenja do danas ostvarila. Članstvo u NATO-u i EU, potom ulazak u Schengenski prostor i u konačnici uvođenje eura značajna su ostvarenja na koja trebamo biti ponosni. Dakako, temelj za ove uspjehe je veličanstvena pobjeda u Domovinskom ratu i žrtva hrvatskih branitelja, zahvaljujući kojima danas imamo slobodnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Zadovoljstvo mi je bilo prenijeti i uspjehe Osječko-baranjske županije, koja je među ostalim zahvaljujući EU fondovima realizirala značajne kapitalne i infrastrukturne projekte te osnažila kako gospodarstvo, tako i društvo cijele županije – istaknuo je zamjenik župana Miletić. 

Na prijemu u Predstavništvu Slavonije, Baranje i Srijema izuzev uspjeha Republike Hrvatske, istaknuti su i uspjesi županija koji su putem članstva u EU i financiranjem iz EU fondova ostvarili brojne projekte, koje iz vlastitih proračuna ne bi bili u mogućnosti financirati.

Kao domaćini, uz zamjenika župana Josipa Miletića, prijemu su nazočili županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović te župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić. Prijemu su prisustvovali i zastupnici u Europskom parlamentu Karlo Resser i Tomislav Sokol, veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji Nj.E. Joško Paro, veleposlanica u Stalnom predstavništvu RH pri Europskoj uniji Irena Andrassy, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić te drugi istaknuti gosti.

– Na prijemu u Predstavništvu slavili smo povijesne uspjehe hrvatske diplomacije, a jedna je to od posljednjih aktivnosti kojima se obilježava desetljeće RH u EU, koje su organizirale razne institucije ovdje u Bruxellesu. Jedna od prvih aktivnosti bila je proslava u organizaciji Stalnog predstavništva RH pri EU, na kojoj je prisustvovao i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s ministrima. Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema kao jedino regionalno predstavništvo RH u Bruxellesu i dalje nastavlja s povezivanjem s EU institucijama te razmjenom informacija, a sve za daljnji razvoj istoka Hrvatske – rekla je Renata Taušan, voditeljica Ureda Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu.

Prijemu zastupnika Resslera, održanom dan ranije, nazočili su i brojni visoki uzvanici, poput predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole, potpredsjednice Europske komisije Dubravke Šuice, predsjednika Europske pučke stranke Manfreda Webera, zastupnika u Europskom parlamentu te župana i gradonačelnika iz Hrvatske.

U sklopu obilježavanja ove značajne obljetnic, u Bruxellesu je premijerno prikazan i film „Diplomatska oluja“, snimljen prema istoimenoj knjizi ratnog ministra vanjskih poslova RH Mate Granića.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)