U Belom Manastiru otvoren Romski društveni centar

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U Belom Manastiru danas (29. prosinca 2023. godine) svečano je otvoren Romski društveni centar. Svečanosti otvorenja nazočili su u ime Osječko-baranjske županije saborska zastupnica Nataša Tramišak, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, saborski zastupnici Goran Ivanović, Veljko Kajtazi i Robert Janković te drugi uzvanici – prenosi Osječko-baranjska županija.

Grad Beli Manastir pripremio je potrebnu dokumentaciju za izgradnju društvenog doma, dok je Savez Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ projekt sufinancirao s ukupno 300.000,00 kuna te je sufinancirao drugu faze izgradnje s dodatnih 1.000.000,00 kn. Drugu fazu izgradnje sufinanciralo je i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s 200.000,00 kn iz Programa za unaprjeđenje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima romske nacionalne manjine.

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, kroz projekt, financirao je dio opreme za društveni dom koja uključuje didaktičke materijale i namještaj namijenjen dječjem vrtiću za romsku djecu, koji će djelovati u sklopu Doma.

U ime Osječko-baranjske županije saborska zastupnica Nataša Tramišak rekla je kako podržava hvalevrijedne inicijative zahvaljujući kojima se gradi javno-društvena infrastruktura za pripadnike nacionalnih manjina.

– Romi imaju specifičan položaj u društvu i njihova integracija je izuzetno važna, zbog čega se zahvaljujem Savezu Roma „Kali Sara“ te saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju, s kojim sam, u vremenu dok sam bila ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, zajednički nastojala pronaći rješenja kojima bismo ubrzali razvoj infrastrukture, posebno u mjestima gdje postoje romske zajednice. Upravo zbog činjenice da imaju specifičan položaj, ali i da ih u nekim mjestima ima ispod 5% stanovništva, negdje čak i 1% stanovništva, bilo je potrebno prilagoditi i stvoriti posebne programe. Na temelju odluke Vlade RH o nacionalnom strateškom programu za uključivanje Roma, 2022. godine smo kreirali jedan poseban, izdvojeni program. Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti da se on kvalitetno realizira te da smo putem njega, i početnog iznosa od tri milijuna kuna uspjeli realizirati velike i kvalitetne investicije – rekla je Tramišak.

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob istaknuo je kako će ovaj društveni dom biti mjesto društvenog djelovanja romske zajednice, naročito djece predškolske i školske dobi te da će i dalje raditi na poboljšanju kvalitete njihova života.  

– Imamo isprojektirana tri nova objekta, odnosno tri dvodomke s građevinskim i upravnim dozvolama koje bi trebale biti izgrađene na parcelama pored Društvenog doma. Time bi se jedan derutan prostor, zadnji neuređen prostor u gradu, na kojem ljudi žive u nehumanim uvjetima, riješio dugotrajnom investicijom. Također, nismo razmišljali samo o ovome, već smo uredili višenamjensko sportsko igralište koje je izgrađeno u suradnji sa Savezom Roma „Kali Sara“, inače inicijatorom cijele priče. Veliku potporu pružila nam je i Vlada RH i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, bez čije pomoći ovo ne bi bilo moguće – kazao je gradonačelnik.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi zahvalio je gradonačelniku Tomislavu Robu na pozivu u Beli Manastir, a isto tako Vladi RH, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, saborskoj zastupnici Nataši Tramišak, Savjetu za nacionalne manjine te Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na njihovom doprinosu u realizaciji ovog i drugih projekta. Kazao je kako je Savez Roma zajedno s jedinicama lokalne samouprave uključen u postupak poboljšanja položaja Roma u RH te da su Osječko-baranjskoj županiji već izgrađena četiri društvena doma – u Torjancima, Belišću, Dardi i Belom Manastiru.

– Od 2016. godine do danas, zahvaljujući Vladi i premijeru, puno toga je napravljeno po pitanju infrastrukture, a do tada su programi bili mrtvo slovo na papiru. Za razliku od susjednih država, u Hrvatskoj smo napravili najveći pomak po pitanju položaja Roma u području obrazovanja, stanovanja, zdravlja, kao i zapošljavanja – rekao je Kajtazi.

Romski društveni centar svečano je otvorio državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić.

– Važno je razgovarati o problemima jer da o njima ne razgovaramo, nikad ih ne bismo počeli rješavati. Mi smo tu, kao Vlada, kao Ministarstvo i kao lokalna ili regionalna vlast da probleme rješavamo. Romi su integralni dio hrvatskog društva, zbog čega mi je drago da konačno imamo priliku otvoriti Društveni dom čiji je cilj okupljanje svih Roma s ovoga područja. Drago mi je da romska zajednica ima odličnu suradnju s Osječko-baranjskom županijom te lokalnim zajednicama u Dardi, Belišću i ovdje u Belom Manastiru. Ovo je prostor koji će zasigurno doprinijeti promociji i nadogradnji kulturne baštine Roma, ali i prostor u kojem će rasti generacije – istaknuo je Mikulić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)