Tvrtka Podravka d.d. ponudila slavonskim povrtlarima mogućnost suradnje

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, danas (28. veljače 2024. godine) je održana stručna Tribina na kojoj su predstavnici tvrtke Podravka d.d. zainteresiranim proizvođačima povrća ponudili mogućnost otkupa njihovih proizvoda i kooperaciju. Skupu su uz poljoprivrednike iz nekoliko slavonskih županija nazočili zamjenik župana Josip Miletić, predsjednica Skupštine OBŽ Ivana Bagarić te ostali uvaženi gosti – prenosi Osječko-baranjska županija.

– Osječko-baranjska županija u posljednjih sedam godina mudro koristi resurse koje ima, a jedan od najznačajnijih svakako je poljoprivredno zemljište. Današnja je tribina usmjerena na proizvođače povrća koji na području naše županije djeluju na otprilike 1.200 ha površine, a naš je cilj da sustavom potpora i podrškom dodatno povećamo proizvodne kapacitete i pomognemo im u plasmanu na tržište. Svjesni smo koliko im je u poslovanju važna sigurnost i stabilnost zbog čega nam je drago da se tvrtka Podravka d.d. odazvala našem pozivu i da će proizvođačima ponuditi suradnju – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

Osječko-baranjska županija sustavno pomaže poljoprivrednicima, a mjerama potpora nastoji podržati proizvođače od početka poslovanja do plasmana proizvoda na tržište, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ Romeo Jukić, najavivši kako će Županija ove godine sufinancirati kupovinu plastenika iznad 100 m2. – Želimo da naši proizvođači budu samostalniji i kvalitetniji te da se okrenu drugoj proizvodnji. Moramo znati da pojedina proizvodnja povrća ne traži velike površine. Svjesni smo da su inputi veliki, ali velika je i dobit – naglasio je Jukić.

Današnjem skupu odazvalo se oko 300 zainteresiranih proizvođača, a jedan od njih je i predsjednik Udruge proizvođača povrća klaster Zlatna dolina iz Požege Luka Japarić koji je rekao kako im siguran plasman i dogovorena cijena znače sigurnu proizvodnju. U budućnosti će, smatra, sve više ratara prelaziti upravo na povrtlarsku proizvodnju, u kojoj uz cijene repromaterijala, gnojiva i zaštitnih sredstava, ipak uspijevaju osigurati opstanak na tržištu. Pozdravlja stoga današnju tribinu na kojoj su proizvođači dobili priliku povezati se s otkupljivačem koji im nudi siguran otkup i zagarantiranu cijenu, ali i kooperaciju.  O važnosti stabilnog i sigurnog tržišta govorio je i prof. dr. sc. Bojan Stipešević s Fakulteta agrobiotehničkih znanossti Osijek koji je kazao da je jako zanimljivo preći s nisko dohodovnih na visoko dohodovne kulture, za koje će, kaže biti potrebno više rada i više ulaganja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)