Svečanom sjednicom Gradskog vijeća završila višednevna proslava 237. Dana grada Osijeka

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Uz brojne uzvanike iz javnog, gospodarskog, znanstvenog, vjerskog i kulturnog života grada, sjednici su s predstavnicima Grada Osijeka nazočili i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, ministar zdravstva Vili Beroš, te zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić – prenosi Grad Osijek.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić čestitao je Dan grada svim sugrađanima osvrnuvši se na protekle projekte te one u planu.

– Grad Osijek, prema podacima Ministarstva financija, povukao je najviše sredstava iz europskih izvora za 2022. godinu. Od većih projekata, a bilo ih je uistinu jako puno, istaknuo bih podvožnjak na Sv. L.B. Mandića, koji građane grada Osijeka nije koštao niti jednog eura. Pustili smo treću poddionicu promenade za Dan Gradske četvrti Donji grad, uskoro ćemo ispuniti stoljetni Osječana i spojiti promenadom Donji i Gornji grad. Realizirali smo i projekte u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, od Regionalnog distribucijskog centra do Gospodarskog centra. Doveli smo tvrtku Jabil koja će zaposliti 1500 ljudi, najveću investiciju u proteklih 30 godina, a za to smo zemljište postigli rekordnu cijenu – podsjetio je gradonačelnik Radić.

– Vrijeme koje je pred nama je vrijeme proračuna koji smo donijeli od 140 milijuna eura, koji je razvojan i koji obuhvaća sve grane i sve segmente grada koji se treba kao takav razvijati. Modernizacija tramvajske infrastrukture ide svojim tijekom. U 2025. godini dolaze nam novi tramvaji. Također, kroz ITU mehanizam imamo 15 milijuna eura više na raspolaganju nego što smo to imali u prethodnom financijskom razdoblju. Projektna dokumentacija i projekti su spremni, krećemo u njihovu realizaciju, od revitalizacije Gradskog vrta, biciklističkih staza, obnove dvorane i parka Zrinjevac, Strossmayerove kao zelene avenije. Nakon otvaranja promenade u Donjem gradu, krećemo s uređenjem promenade prema Retfali i Višnjevcu. Mnogobrojni projekti su pred nama koje realiziramo i u saradnji s Osječko baranjskom županijom, ali i s Vladom Republike Hrvatske, kojom ovim putem zahvaljujem na podršci na svim ovim projektima – rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako se Grad Osijek ni u 2024. neće kreditno zaduživati, ali će dati svoj doprinos poreznoj politici Vlade, odnosno neće podizati poreznu stopu na dohodak te će u Osijeku u odnosu na ostale velike gradove najviše građanima porasti plaće.

Čestitajući Osječankama i Osječanima premijer Plenković poručio je kako su postignuća u Osijeku vidljiva svima u Slavoniji i Hrvatskoj.

– Sve što se uradilo u sinergiji, dobrim planiranjem, izvedbom i podrškom Vlade u proteklih nekoliko godina čini Osijek i Slavoniju boljim mjestom za život. Od Koridora 5c, Gospodarskog centra, RDC-a, podvožnjaka, nove šetnice, novih autobusa, tramvaja, obnove Zračne luke, privlačenja investicija poput Jabila, te uz odličnu realizaciju europskih sredstava i, što je najvažnije, racionalnu, mudru odluku Grada i Gradskog vijeća da iskoriste poreznu reformu koju je Vlada predložila Saboru, a Sabor usvojio, i omoguće veće plaće Osječankama i Osječanima. Vlada je ovom reformom željela osnažiti lokalnu fiskalnu autonomiju. To je ono što je najbitnije, uz sve čestitke gradu i uz želju da nastavimo ovako plodonosnu suradnju i budućnosti – poručio je premijer Plenković.

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Mato Lukić istaknuo je, između ostaloga, vrhunsku suradnju između Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

– Kada smo kod planiranja, osnovna stvar je osluškivati bilo i potrebe naših građana, kako u gradu Osijeku, tako i na području cijele Osječko baranjske županije, ali isto tako i cijelog istoka Hrvatske. Mi ćemo ovim tempom nastaviti i dalje. Gradonačelnik je spomenuo izgradnju i planiranje novih kapaciteta Doma za starije, što je jedan od gorućih problema, ali surađivat ćemo i u nizu drugih projekata koji su potrebni na području grada i županije. Ovim putem želim zahvaliti Vladi Republike Hrvatske na čelu s premijerom Plenkovićem, jer razumiju potrebe naših sugrađana i nas koji vodimo politiku na ovom području te stoje na raspolaganju u svakom trenutku – kazao je obnašatelj dužnosti župana Lukić.

Na svečanosti su dodijeljena i javna priznanja zaslužnima. Zlatnu plaketu „Grb Grada Osijeka” za životno djelo ove je godine primila Gordana Kralik za izuzetna ostvarenja u području znanosti i obrazovanja.

Zlatnu plaketu “Grb Grada Osijeka” primili su Udruga ,,Hvidra Osijek 91” za izuzetan doprinos u području socijalne skrbi te Javna vatrogasna postrojba Grada Osijeka za osobit doprinos u području obrane i zaštite.

Pečat Grada Osijeka primili su HRT – Radio Osijek za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unapređenje društvenog života grada Osijeka te Zvonko Borbaš za izniman doprinos u razvoju sporta u Osijeku.

Građani Osijeka Dan grada obilježavaju u spomen na 2. prosinca 1786. kada su tri dijela Osijeka, nekadašnje gradske općine – Tvrđa, Gornji i Donji grad – postali jedna cjelina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)