„Spomendan mjesta Ernestinova – 20. studenoga“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen-obilježja u Parku skulptura te svetom misom u crkvi Presvetog trojstva, mještani Ernestinova danas (20. studenoga 2023. godine) odali su počast svim žrtvama, hrvatskim braniteljima i civilima, koji su na današnji dan prije 32 godine dali svoje živote u obrani svojih domova. Tog dana, nakon Vukovara, tzv. JNA i srpske paravojne postrojbe okupirale su ovo selo, pri tomu usmrtivši 41 osobu. Za šest osoba se još uvijek traga – prenosi Osječko-baranjska županija.

Obilježavanje „Spomendana mjesta Ernestinova – 20. studenoga“ i ove godine organizirali su Općinski ogranak UHDDR Ernestinovo u suradnji s Općinom Ernestinovo i pod pokroviteljstvom  Osječko-baranjske županije, a uz brojne mještane počast žrtvama odala su izaslanstva Ministarstva obrane, Ministarstva hrvatskih branitelja, Osječko-baranjske županije, Oružanih snaga RH i MUP-a i Općine Ernestinovo te obitelji poginulih i nestalih, braniteljskih i drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

– Prošle su 32 godine od velike tragedije i stradavanja mještana Ernestinova, pada i okupacije Ernestinova prilikom koje je 41 osoba izgubila svoj život, od branitelja do civila. Svake godine polažemo vijence na ovom mjestu prisjećajući ih se uz zahvalnost za žrtvu koju su podnijeli. Važno je da djeca koja ovdje pohađaju osnovnu školu znaju što se dogodilo, kao i generacije koje dolaze, što je uloga nas koji smo svjedoci tog vremena, da informiramo i promičemo istinu o Domovinskom ratu. Tu nema odstupanja i to ćemo sigurno činiti i u budućnosti. Hvala svima koji su svoj život položili i koji su branili Ernestinovo i Hrvatsku, a zahvaljujući kojima smo sada u slobodnoj i neovisnoj zemlji te ju kreiramo onako kako su i oni željeli – istaknuo je ministar obrane i potpredsjednik Vlade RH Ivan Anušić.

– Nakon okupacije Vukovara znali smo da će neprijateljske snage biti kompletno preusmjerene prema gradu Osijeku, a do toga su morali proći mnoga naša sela. Tako je na današnji dan prije 32 godine okupirano i Ernestinovo, i to uz puno žrtava, među kojima su uz hrvatske branitelje bile i starije osobe, djeca i žene. Laslovo je ostalo u okruženju, pao je Seleš, a neprijatelj je zaustavljen na ulazu u sam Antunovac. To je zaista strašan trenutak u povijesti hrvatskog naroda – podsjetio je Mato Lukić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana.

Naglasio je kako je herojska obrana Vukovara omogućila dodatnu obuku hrvatskih postrojbi, no oružano nadmoćan neprijatelj zauzeo je i Antunovac i okolna mjesta. – Zato su nam ovi dani u studenom zaista tužni, ali su i ponosni za hrvatski narod. Ernestinovo je danas, na svu sreću, vrlo razvijena općina, načelnica Marijana Junušić brine o svim stanovnicima i razvoju općine, a Osječko-baranjska županija naravno uvijek stoji na raspolaganju i pomaže u skladu s mogućnostima – zaključio je Mato Lukić.

– Kao i danas, i prije 32 godine, bio je to jedan prohladan i otužan jesenski dan u kojem su stradali brojni mještani naše općine. Cijeli mjesec studeni u nama budi osjećaje sjete i tuge, osobito kad se prisjetimo svih razaranja i tužnih trenutaka koje su branitelji i civili Ernestinova prošli tijekom Domovinskog rata. Mnogi od njih nažalost, izgubili su najmilije članove svoje obitelji – kazala načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić.

Srećko Grbavac iz UHDDR-a Ernestinovo naglasio je: – Kad dođu ovi dani, emocije su uvijek iste, od sjećanja na žrtvu Vukovara do sjećanja na sve žrtve Ernestinova, njih 41. Toga dana prije 32 godine, krenuli su tenkovi od Petrove Slatine, pucalo se iz pravca Laslova, nakon čega su nas okružili, a jedini izlazni pravac bio je preko bobotskog kanala u smjeru Vladislavaca, no nažalost, u mjestu je ostalo više od 100 civila. Žalosno je da za ove zločine nitko nije odgovarao te da šest obitelji još uvijek nema mjesto na kojem može zapaliti svijeću za svoje najmilije, rekao je Grbavac.

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović istaknuo je da su Laslovo, Ernestinovo i Antunovac podijelili sudbinu grada Vukovara. – I danas tragamo za 1.803 nestala hrvatska branitelja i civila, od kojih je gotovo 500 na ovom području. Naša Vlada i Ministarstvo hrvatskih branitelja ne posustaju u traženju nestalih hrvatskih branitelja, izvidi se i sada provode na više lokacija, a ovim putem ponovo apeliramo na one koji imaju bilo kakva saznanja o mjestu gdje se nalaze ostaci naših nestalih i poginulih građana da izađu s tim, da se jave Ministarstvu hrvatskih branitelja ili nadležnim policijskim postajama, da olakšaju svoju dušu i donesu mir obiteljima koje su to zaslužile – poručio je Janović.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)