Slučaj Saubermacher-Strabag. Radić: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Osječko Gradsko vijeće održalo je u utorak, 27. veljače 2024., 21. sjednicu na kojoj je 26 vijećnica i vijećnika razmatralo 22 točke dnevnoga reda.

Najvažnija točka odnosila se na Prijedlog Rješenja o zaključenju Izvansudske nagodbe o međusobnim pravima i obvezama između Grada Osijeka i trgovačkih društava Saubermacher Dienstleistungs AG, Republika Austrija, Strabag AG, Republika Austrija i Z.I.P.O.S. d.o.o. Zagreb. Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine – prenosi Grad Osijek.

Gradonačelnik Ivan Radić rekao je da je to najštetnija presuda u povijesti Grada Osijeka, ali da ju građani Osijeka neće osjetiti.

– Moramo se vratiti četvrt stoljeća unatrag, kada je 2001. sve krenulo. Godine 2002. je raspisan natječaj, a 2003. izabran najpovoljniji ponuđač. Godine 2009. je raskinut ugovor i od onda traju sudski sporovi, koji su trajali za vrijeme svih gradonačelnika. I gospodin Đapić i gospodin Bubalo su dizali kaznene prijave protiv određenih ljudi, no one nisu rezultirale nikakvim kaznenim progonom, i nama je došla presuda Visokog trgovačkog suda u Zagrebu u prosincu 2023. godine. Govorim ne samo o Gradu Osijeku nego i Vukovaru, Županji, Vinkovcima i Belom Manastiru, gdje moramo platiti nešto što je bilo prije više od 20 godina, odnosno devet milijuna eura, sukladno tadašnjem broju stanovnika pojedinih gradova. Na Grad Osijek od toga otpada 43 posto, što je oko 3,9 milijuna eura – izvijestio je gradonačelnik.

– Niti ja kao gradonačelnik, niti ova gradska uprava, niti ovo Gradsko vijeće nemamo veze s ovim događajima, ali, nažalost, moramo to platiti. Pametnim vođenjem financija ove tri godine i povlačenjem sredstava iz fondova EU, gdje smo prema podacima Ministarstva financija najbolji u državi, uspjeli smo ostvariti određeni proračunski suficit iz kojeg ćemo ujedno i platiti ovu presudu – dodao je gradonačelnik Radić te pojasnio kako je nagodbom izbjegnuta ovrha te su smanjeni troškovi postupka.

Naglasio je kako Grad nastavlja sa svim zacrtanim projektima te da, unatoč nepovoljnoj presudi, neće rasti cijena niti jedne komunlne usluge u Osijeku niti će Grad mijenjati stopu poreza na dohodak, odnosno smanjivati plaće građanima.

O presudi, ali i štetnosti koncesijskog ugovora koji je i doveo do spora, govorio je i gradski vijećnik i bivši gradonačelnik Anto Đapić. Podsjetio je da je svojevremeno podizao kaznene prijave protiv sudionika ovog, po njemu, za Grad Osijek izrazito nepovoljnog ugovora.

– Nije bilo potrebe za jedan takav nakaradni ugovor. Istaknut ću samo jedan detalj gdje je koncesionar, tada je to bio Strabag, a koji su osmislile glave iz ovoga grada 2001. godine, u slučaju da se ne namiri najmanje 50 000 tona otpada, na primjer, ako skupi 40 000 a ne 50 000, da onda grad Osijek mora platiti penale. Ni jedan gradonačelnik da je pristao na rezultat ovog ugovora, ne bi to preživio – kazao je Đapić.

Na sjednici su usvojena izvješća o radu Gradonačelnika i Gradskoga vijeća Grada Osijeka za razdoblje od 1. srpnja 2023. do 31. prosinca 2023.

Predstavljajući izvješće o radu, gradonačelnik je podsjetio kako je na 19. sjednici, održanoj u studenom prošle godine, utvrđen gradski proračun u iznosu od 140 milijuna eura, a njime se, istaknuo je, osigurava visoka razina i kvaliteta javnih usluga te daljnji gospodarski napredak.

Dodao je kako Osijek jedini od velikih gradova nije kompenzirao ukidanje prireza povećanjem porezne stope na dohodak, čime su stvoreni preduvjeti za rast plaća građanima od 1. siječnja ove godine.

Vijećnici su usvojili i prijedlog Odluke o VIII. Izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana grada Osijeka, kao i prijedlog Odluke o donošenju Strategije razvoja Urbane aglomeracije Osijek do 2027.

Usvojen je i Prijedlog Rješenja o davanju suglasnosti za sklapanje Sporazuma o suradnji u programu kontrole komaraca s Osječko-baranjskom županijom i općinama Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci.

Pitanja i inicijative vijećnika odnosila su se, između ostalog, na prometnu regulaciju u gradu, glavnu osječku tržnicu, pravilnik o prilagodbi ugostiteljskih terasa, izdavanje građevinskih dozvola, reviziju GPP-ovih umirovljeničkih mjesečnih prijevoznih karata, poslovanje tvrtke Dimnjak, promet u Savskoj ulici, obnovu igrališta u Ulici Vladka Mačeka u Tenji, radove u Ulici Petra Zrinskog u Višnjevcu, postavljanje biste za djecu poginulu u ratu, postavljanje pješačkog prijelaza i izgradnju nogostupa na Gornjodravskoj obali, te na uskrsnice umirovljenicima.

Snimka 21. sjednice Gradskog vijeća Grada Osijeka s pripadajućim materijalima dostupna je na https://www.osijek.hr/prijenos-sjednice/ .

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)