Radni posjet Osječko-baranjske županije trima saveznim državama u SAD-u

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Osječko-baranjska županija pokrenula je intenzivnu suradnju s hrvatskom zajednicom u Sjedinjenim Američkim Državama, kako gospodarsku kroz ACAP i pojedine investitore na području Županije, tako i kulturnu kroz suradnju sa zajednicama Hrvata. Prepoznavši potencijal daljnjeg razvoja tih odnosa, ali i brojne mogućnosti za gospodarsko i društveno osnaživanje Županije kroz razmjenu iskustava s američkim institucijama i poduzetnicima, izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno županom Ivanom Anušićem nedavno je posjetilo Sjedinjene Američke Države – prenosi Osječko-baranjska županija.

Prvi dio posjeta održao se u Chicagu, gdje se izaslanstvo susrelo s hrvatskom zajednicom, s kojom Županija održava stalne kontakte.
– Hrvatska zajednica u Chicagu broji više od 100.000 Hrvata, odlično su organizirani i povezani u smislu njegovanja hrvatskih običaja, tradicije i kulture. S članovima zajednice razgovarali smo o načinima na koje Osječko-baranjska županija može pomoći pri organizaciji provođenja nastave hrvatskog jezika, a razgovarali smo i o potencijalnim budućim investicijama na području Županije, koje bismo realizirali s hrvatskim poduzetnicima s područja Chicaga – rekao je župan Ivan Anušić, dodavši kako je delegacija prisustvovala i svetoj misi u župi blaženog Alojzija Stepinca.


Zamjenik župana Josip Miletić objasnio je buduće planove vezane uz nastavu hrvatskog jezika u Chicagu.
– U razgovoru s hrvatskom zajednicom upoznali smo se s problematikom uspostavljanja nastave hrvatskog jezika i kulture. Najveći problem trenutno predstavlja nepostojanje kurikuluma te potrebnih materijala za provođenje nastave. U tom smjeru Osječko-baranjska županija, odnosno naš Upravni odjel za obrazovanje i mlade, pomoći će pri kreiranju kurikuluma za provođenje nastave hrvatskog jezika za učenike od 1. do 6. razreda – rekao je Miletić.
Po završetku posjeta Chicagu, izaslanstvo Županije je na poziv Indiana Universityja s predstavnicima Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku održalo zajednički radni posjet sveučilištu, jednom od najboljih u SAD-u s 90.000 studenata. Tema posjeta bila je podrška Županije budućoj suradnji osječkog Sveučilišta i Indiana Universityja s ciljem osnaživanja lokalne zajednice.


– Hrvatski obrazovni sustav može puno naučiti na njihovom primjeru uključivanja socijalnih radnika u školsko osoblje i uloge koju socijalni radnici imaju u zajednici s obzirom na sve učestaliju problematiku nasilja, mentalnog zdravlja, zanemarivanja zlostavljane djece u obiteljima kao i pomoć starijim osobama – rekla je pročelnica UO za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš-Kul.


Župan Anušić dodao je da osobito cijeni pristup koje Sveučilište ima prema pripadnicima oružanih snaga, veteranima i njihovim obiteljima, obzirom na to da u ustroju Sveučilišta postoji Centar za studente veterane i vojnike koji im pomaže u prilagodbi i ostvarenju zajamčenih prava.
Treći dio posjeta održan je u Minneapolisu (Minnesota) u suradnji s veleposlanstvom Republike Hrvatske, s naglaskom na prenošenju iskustava i praksi brige o ratnim veteranima. Na tu temu župan Ivan Anušić i veleposlanik Pjer Šimunović sastali se s povjerenikom i direktorima Ureda za veterane Države Minnesote te s Veteranskim sudom i Nacionalnom Gardom Minnesote.


– Tijekom sastanaka sam se uvjerio u zadivljujuću organizaciju cjelokupnog sustava, pristup djelatnika, ali i podršku javnosti u brizi za ratne veterane. Hrvatska bi u tom pogledu kroz primjer Minnesote i SAD-a mogla unaprijediti naš sustav skrbi o braniteljima, stoga sam i pozvao predstavnike Ureda za ratne veterane na susret s našim Veteranskim centrom i braniteljskim udrugama u Osječko-baranjsku županiju – rekao je župan Anušić.
Izaslanstvo Županije odazvalo se i pozivu u Ukrajinski centar u Minnesoti, kojom prilikom je ukrajinska zajednica predstavila svoj sustav pomoći sunarodnjacima u ratom pogođenoj Ukrajini, a župan je predstavio model kojim Osječko-baranjska županija pomaže Ukrajini i raseljenim osobama od početka rata.


Dio posjeta Minneapolisu posvećen je i sastancima s tvrtkama koje su već uložile ili imaju interes uložiti u širenje svog poslovanja na područje Osječko-baranjske županije, među kojima je i Cortec Corporation u vlasništvu hrvatsko-američkog poduzetnika Borisa Mikšića.

– Cortec Corporation svjetski je predvodnik revolucionarnih tehnologija i inovacija protiv korozije, a zahvaljujući vlasniku Borisu Mikšiću, Cortec je puno više od toga. S tvornicom u Belom Manastiru, ova tvrtka ambasador je i ponos Osječko-baranjske županije, a posjetom Cortec tvornici u Minneapolisu još jednom smo se uvjerili u važnost uloge američko-hrvatskih gospodarstvenika u globalnoj, ali i našoj ekonomiji te u njihovu veliku i trajnu odanost Domovini – zaključio je župan.


O pozitivnoj poduzetničkoj i investicijskoj klimi na istoku Hrvatske svjedoči i ulaganje američke tvrtke Jabil, koja u osječkoj industrijskoj zoni Nemetin gradi tvornicu gdje je za početak predviđeno 1.500 radnih mjesta, a u konačnici gotovo pet tisuća. Osječko-baranjska županija pratit će i ovu investiciju prilagodbom programa u svojim strukovnim srednjim školama te financiranjem prekvalifikacija kako bi se osiguralo dovoljno stručnog kadra za potrebe američkih investitora.


Završni dio posjeta bio je posvećen hrvatskoj zajednici u Minneapolisu, koja je organizirala svečani prijem u Hrvatskom domu te se tom prilikom brojnoj zajednici obratio i zahvalio i župan Anušić.
– Hrvatski dom u Minneapolisu mjesto je okupljanja naših iseljenika s područja Minnesote, koji sve intenzivnije rade na promicanju kulture i baštine hrvatskog naroda prvenstveno zajedničkim susretima i povezivanjem. Počašćen sam njihovim pozivom na svečani prijem, prilikom kojeg sam im prenio poruku podrške, partnerstva i poštovanja iz Domovine i Osječko-baranjske županije – rekao je Anušić.


Nakon radnog posjeta, Osječko-baranjska županija nastavit će komunikaciju sa zainteresiranim tvrtkama s područja ovih saveznih država, kao i suradnju s hrvatskim zajednicama.
– Svakako ćemo veliku pažnju posvetiti suradnji po pitanju skrbi o ratnim veteranima. Treba istaknuti da prenošenje iskustava u ove tri savezne države nije bilo jednosmjerno, značajni su i brojni gospodarski i društveni pokazatelji te projekti čije je uspjehe Osječko-baranjska županija prenijela svojim sugovornicima kao primjer dobre prakse – zaključio je župan Anušić.


Osječko-baranjska županija već niz godina intenzivno razvija suradnju s hrvatskim zajednicama izvan Domovine, svjesni da njihova vjernost matičnoj zemlji i veliko domoljublje mora i zaslužuje biti prepoznato kontinuiranom podrškom i otvorenim vratima suradnje. Isto tako smo svjesni i da budućnost ne samo Osječko-baranjske županije, nego cijele Hrvatske, uvelike leži u odnosu prema našim iseljenicima. Osim što su baštinici hrvatskog identiteta, kulture i tradicije u cijelom svijetu, ujedno su i velik potencijal za gospodarski i društveni razvoj Republike Hrvatske.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)