Proslavljen Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Obilježavanje Dana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu počelo je danas (6. studenoga 2023. godine) euharistijskim slavljem u đakovačkoj katedrali, koje je predvodio mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit i veliki kancelar KBF-a, a nastavljeno je potom u Dvorani biskupa Mandića (Središnja nadbiskupijska i fakultetska knjižnica) održavanjem svečane akademije. Tom prigodom upriličeni su akademski čin promocije sveučilišnih magistara teologije, podjela potvrda polaznicima programa cjeloživotnog učenja te dodjela zahvalnica i godišnjih nagrada – prenosi Osječko-baranjska županija.

Svečanom obilježavanju Dana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, uz studente i profesore Fakulteta, nazočili su rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Vlado Guberac, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić i drugi uzvanici.

V.d. dekana KBF-a prof. dr. sc. Ivica Pažanin naglasio je kako na Fakultetu u ovoj akademskoj godini ima 65 do 70 redovitih studenata i 15 apsolvenata. – Broj studenata je nažalost u blagom padu, što nije stvarnost samo našeg Fakulteta nego i drugih teoloških fakulteta, a upućuje nas na stvarnost u kojoj živimo i na nedostatan interes mladih osoba za teologiju kao znanost, ali i za zvanja koja bi teologija mogla producirati. U tom smislu činimo što možemo, pa smo tako prošle godine završili cjeloživotno obrazovanje za odgajateljice u predškolskim ustanovama, i to nije prvi put. Također imamo 30-ak studenata koji su početkom ove akademske godine upisali specijalistički poslijediplomski studij Propedeutika psihijatrije i teoterapije gdje na poseban način vjeroučitelji i mnogi drugi aktivni sudionici obiteljskih i bračnih savjetovališta, čija nam je udruga partner u projektu, pokušavaju pronaći onu dimenziju obrazovanosti koja im nedostaje u svakodnevnom životu i radu. Vidimo da su upravo takvi modeli studijskih programa izazivaju interes, naravno uz filozofsko-teološki obrazovni i odgojni studij, koji nudimo na Fakultetu – rekao je Pažanin.

Nadbiskup Đuro Hranić podsjetio je da je današnji Katoličko bogoslovni fakultet najstarija živuća visokoškolska ustanova na području Slavonije, a rođena je u krilu bogoslovnog sjemeništa, na današnji dan 1806. godine, dakle prije 217 godina.

– Trenutno brojimo 18. godinu kako smo ušli u sastav Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Zahvalni smo Bogu za te darove, jer prisutnost na Sveučilištu je jedna dodatna podrška našem fakultetu, ali je i izazov za naše profesore i studente. Ipak, osjećamo određene poteškoće što se ne nalazimo u Osijeku, pa ne možemo koristiti sve one mogućnosti koje nam nudi bolonjski proces, a to je da pojedini studenti mogu upisivati izborne kolegije na našem fakultetu, odnosno da naši studenti mogu izabirati kolegije na drugim fakultetima. Unatoč tomu, puno je i prednosti. Imamo idealne uvjete za rad, uz Središnju nadbiskupijsku i fakultetsku knjižnicu, potom nadbiskupijski arhiv koji nudi mnoštvo mogućnosti za istraživanje, ali i drugi radni prostori te studentski dom. Nažalost, dijelimo i sudbinu nekih drugih fakulteta, puno nam je mladih otišlo, malo je djece te posljedično i manje studenata. K tome smo u škole zaposlili velik broj mladih diplomiranih teologa koji još uvijek ne idu u mirovinu, pa nema prirodne smjene generacija i mogućnosti zaposlenja za one mlađe. Ipak, u posljednje vrijeme često dobivamo upite, iz drugih nadbiskupija koje na svom području nemaju fakultet, imamo li spremne teologe koji bi mogli popuniti radna mjesta vjeroučitelja – kazao je nadbiskup Hranić.

Zamjenik župana Josip Miletić čestitao je 217 rođendan ovog Fakulteta. – Lijepa je ovo obljetnica, a lijepo je i sudjelovati na svemu što se kvalitetno i kontinuirano radi. Bilježimo dobru suradnju Sveučilišta, Županije i Đakovačko-osječke nadbiskupije, što će se nastaviti i u narednom razdoblju – poručio je Miletić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)