Proljetni i obrtnički sajam u Osijeku dočekan s nikad boljim gospodarskim pokazateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Jubilarni 30. Proljetni i 24. Obrtnički sajam u Osijeku održava se od 15. do 17. ožujka, po drugi puta u Gospodarskom centru OBŽ. Sajam je ove godine okupio oko 250 izlagača iz Hrvatske i inozemstva, a u petak ga je svečano otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković – prenosi Grad Osijek.

– Mi smo zadnjih osam godina nastojali osigurati dva pravca djelovanja, prvi je bio ostvariti sve strateške ciljeve koje smo si sami zacrtali, drugi u skladu s time odgovoriti na sve izazove koji su se našli pred Hrvatskom. Naši se rezultati vide u konačnici i u Osječko-baranjskoj županiji gdje nema grada u kojem nije bilo velikih investicija, osobito kada govorimo o prometnoj infrastrukturi, vodno-komunalnim ulaganjima i drugim strateški važnim projektima. Naš gospodarski rast prošle godine od 2,8 posto je u globalnim gospodarskim okolnostima više od pet puta veći od prosječnog rasta na europskoj razini – rekao je između ostaloga premijer Plenković.

Uz premijera svečanosti otvorenja sajma nazočili su i osječki gradonačelnik Ivan Radić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, europarlamentarni i saborski zastupnici, državni tajnici i drugi visoki uzvanici.

– Grad Osijek 30. jubilarni sajam dočekuje s nikad boljim gospodarskim pokazateljima. Zaposlenost kontinuirano raste. U siječnju bilježimo najveću zaposlenost u posljednjih 15 godina, u ovome trenutku imamo 52.205 zaposlenih. Uskoro se otvara najveća investicija na području Osijeka tvrtke Jabil koja će generirati 1500 novih radnih mjesta. Krećemo i u proširenje naše zone u Nemetinu za što nam je Vlada RH darovala novih 36 hektara zemljišta vrijednosti 12,9 milijuna eura, na čemu zahvaljujem predsjedniku Vlade Plenkoviću – istaknuo je gradonačelnik Radić.

Dodao je kako Osijek u odnosu na 2021. ima 516 obrta više te da je za bespovratne potpore poduzetnicima izdvojeno 686.000 eura. Također je podsjetio kako je Osijek ukidanjem prireza jedini veliki grad koji taj manjak u gradskoj blagajni nije nadomjestio povećanjem porezne stope na dohodak, čime su građanima osigurane veće plaće, a Osijek postaje sve poželjniji grad za živjeti, raditi i investirati.

– Mislim da možemo biti zadovoljni smjerom razvoja Osječko-baranjske županije. Uz niz naših strateški važnih projekata koje smo realizirali proteklih godina, puno je projekta Vlade RH na ovom području kojima smo zajednički osnažili gospodarstvo istoka Hrvatske. I Ministarstvo obrane razmišlja o Osječko-baranjskoj županiji, 2026. godine vraćamo pobjedničku Hrvatsku vojsku u vojarnu u Belom Manastiru, što je jedna od najboljih gospodarskih i demografskih potpora Osječko-baranjskoj županiji – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Anušić.

– Kada govorimo o ukupnom udjelu malog i srednjeg poduzetništva u ukupnom gospodarstvu, s pravom možemo reći kako je riječ o pokretačima gospodarstva i na lokalnoj i nacionalnoj razini. Mi ćemo i dalje nastaviti podupirati razvoj obrta, malih i srednjih tvrtki nizom mjera. Ako pogledamo zadnje tri godine, svjedočimo izazovnim vremenima u kojima je Vlada RH s dva resorna ministarstva uspjela prebroditi sve izazove. Samo mjerom naknade plaća sačuvali smo više od 815.000 radnih mjesta i 130.000 trgovačkih društava – rekao je ministar Habjan i dodao kako se jučer usvojenim novim paketom mjera nastavlja konzistentna politika Vlade RH.

– Proljetni sajam se po drugi put održava u našem Gospodarskom centru koji ujedno slavi prvi rođendan i čija je popunjenost u proteklih godina dana kao i najave ovogodišnjih sajamskih manifestacija itekako opravdala ovu strateški važnu investiciju Osječko-baranjske županije. Proljetni i obrtnički sajam predstavlja i podršku poljoprivrednoj proizvodnji kao strateškoj gospodarskoj grani naše županije – rekao je obnašatelj dužnosti župana OBŽ Lukić.

Dodao je kako Županija u suradnji s Vladom radi na izgradnji kvalitetne poljoprivredne infrastrukture podsjetivši i na izgradnju RDC-a OBŽ, koji je popunio 94 posto skladišnih kapaciteta.
Teme 30. proljetnog i 24. obrtničkog sajma su poljoprivreda, oprema i uređaji u kućanstvu, autohtoni proizvodi, tradicijski i autohtoni proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtničkih proizvoda, a na sajmu će biti predstavljeni i gospodarski potencijali općina Osječko-baranjske županije i šire. Također će se održati radionice o pametnoj poljoprivredi, otvaranju obrta i poticajima te o značaju dobrobiti životinja u suvremenoj stočarskoj proizvodnji.

Organizatori sajma su Osječko-baranjska županija, Gospodarski centar OBŽ i Hrvatska obrtnička komora OBŽ-a, a sponzori HAMAG BICRO, Cesting d.o.o. i Altrad – Limex d.o.o. Pokrovitelji su ministarstva poljoprivrede, gospodarstva i održivog razvoja te regionalnog razvoja i fondova EU. Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera, a za posjetitelje je otvoren od 10 do 19 sati. Ulaz i parkiranje su besplatni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)