Prijavljeni za ratni zločin u Grabovcu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Policijski službenici Odjela ratnih zločina, Policijske uprave osječko-baranjske dovršili su kriminalističko istraživanje vezano za događanja iz Domovinskog rata na području tada okupiranog Grabovca. Njime je utvrđeno počinjenje ukupno 26 kaznenih djela “Ratni zločin protiv civilnog stanovništva” iz članka 120. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Naime, istraživanjem je utvrđeno da su pripadnici paravojnih formacija (godišta 1956., 1968., 1958., 1968., 1964., 1968., 1952. i 1969.), tada okupiranog Grabovca i Kneževih Vinograda, od 22. kolovoza do 31. prosinca 1991. godine grubo fizički i psihički zlostavljali civilno stanovništvo Grabovca i pri tome kod njih izazvali tjelesne ozlijede, intenzivnu patnju i bol te povrede tjelesnog integriteta, a što je izazvalo strah, raseljavanje stanovništva, pokušaje samoubojstava i druge oblike patnje.

Nadalje, istraživanjem je utvrđeno da su prijavljeni osobno sudjelovali u opisanim zlostavljanjima dok je 72-godišnjak opisano kazneno djelo počinio i u vezi članka 28. stavaka 2. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, s obzirom da kao „komandant“ Teritorijalne obrane Kneževi Vinogradi nije poduzeo radnje usmjerene sprječavanju počinjenih kaznenih djela ili pronalasku počinitelja, iako je imao spoznaju da su djela počinjena.

Kaznena prijava podnijeta je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku redovnim putem, a u odnosu na prijavljene počinitelje poduzimaju se mjere traganja s obzirom da se ne nalaze na području Republike Hrvatske – priopćili su iz PU osječko-baranjske.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)