Predstavljena monografija “Petar Smajić i Kolonija kipara naivaca Ernestinovo” autora Marijana Špoljara

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Povodom 50. obljetnice stvaralaštva Kolonije kipara naivaca Ernestinovo, danas (12. srpnja 2023. godine) je u prostorijama DVD-a Ernestinovo održano predstavljanje monografije „Petar Smajić i Kolonija kipara naivaca Ernestinovo“ autora Marijana Špoljara kojem je uz brojne goste i načelnicu Općine Ernestinovo Marijanu Junušić, nazočio zamjenik župana Mato Lukić – prenosi Osječko-baranjska županija.

– Kolonija kipara naivaca predstavlja tradiciju i baštinu ovog kraja, a svojim izvornim umjetničkim izričajem promiče identitet zajednice kroz očuvanje tradicionalnih kulturnih vrijednosti. Već 50 godina ova se manifestacija pozicionira kao jedna od najznačajnijih kulturno-umjetničkih događanja na području Slavonije i Baranje, zbog čega je i monografija autora Marijana Špoljara o pola stoljeća djelovanja kipara naivaca u Ernestinovu, izuzetno vrijedno ostvarenje – kazao je Lukić.

Načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić naglasila je kako je Petar Smajić svojim radom dao poseban pečat zajednici, ali i identitet kojim se diče ne samo u Hrvatskoj, već i šire.

– S radošću očekujemo 50. Koloniju zbog čega smo posljednjih nekoliko godina promišljali kako da sve ono što se radilo i stvaralo uobličimo u jedinstvenu monografiju. Iako su lokalni autori odbili sudjelovati u njezinoj izradi, ne zato što nisu željeli pisati o naivi, već zato što su uvidjeli da je to jedinstveno i bogato područje te su se bojali zaći u njega, dopredsjednik „Likovne udruge Petar Smajić“  Ivica Tolić pronašao je Marijana Špoljara. Izuzetno smo ponosni što je upravo on autor ove monografije koja odiše nevjerojatnom toplinom i ljubavlju – istaknula je načelnica Junušić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)