Predstavljen program obilježavanja Dana osječkih branitelja

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Svečanim mimohodom hrvatskih branitelja u Osijeku će se 28. lipnja obilježiti Dan osječkih branitelja i Dan 106. brigade ZNG RH i hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije, najavili su u ponedjeljak organizatori – prenosi Grad Osijek.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin istaknuo je koliko je gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Ivanom Radićem posvećena ovome danu.

– Osijek je nepokoreni grad zahvaljujući hrvatskim braniteljima koji su ga nesebično branili žrtvujući svoje živote. Uvijek na prvo mjesto stavljamo one koji su položili svoj život u obrani našega grada i suvereniteta Republike Hrvatske, ali isto tako moramo odati maksimalno poštovanje te izraziti zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, posebno dragovoljcima Domovinskoga rata – poručio je zamjenik gradonačelnika Vulin na konferenciji za novinare.

Dodao je kako su u obilježavanje ovog dana uključene sve udruge proistekle iz Domovinskog rata na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

– Važno nam je i danas pokazati to zajedništvo, kakvo je bilo tih ratnih godina. Ovo je iznad svake politike i bilo kakvih društvenih podjela. Ovogodišnji Dan osječkih branitelja, ujedno i Dan 106. Brigade i Dan hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije bit će obilježen svečanim mimohodom koji će krenuti u 19 sati s Trga Ante Starčevića do Kapelice Kraljice Mira na lijevoj obali, odnosno od trga promenadom preko pješačkog mosta i onda lijevom obalom do kapelice – izvijestio je Vulin i pozvao sugrađane da se pridruže mimohodu. Naglasio je i da je Kapelica Kraljice Mira prvi puta od izgradnje 1995. godine temeljito obnovljena, za što je iz proračuna Grada Osijeka izdvojeno oko 100.000 eura.

Jurica Tolj, predsjednik gradskog Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge, izvijestio je da će u mimohodu sudjelovati i Hrvatska vojska i Hrvatska policija, vatrogasci, Javna vatrogasna postrojba Osijeka, Kohorta te brojne braniteljske udruge. Nakon mimohoda na obnovljenoj kapelici položit će se vijenci za poginule i umrle, a u programu će sudjelovati i učenici srednjih škola. Kohorta će na pješačkom mostu zapaliti 32 baklje u povodu 32. obljetnice osječko-baranjskih branitelja.

Antun Blažević, predsjednik Koordinacije udruga branitelja i stradalnika rata Osječko-baranjske županije, zahvalio je Gradu Osijeku i gradonačelniku na konačnoj obnovi kapelice. Naglasio je i kako je mimohod svake godine sve posjećeniji, također ističući zajedništvo i suradnju s Gradom i Županijom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)