Posebna nedjelja: Koju simboliku skriva treća adventska svijeća?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Došašće, odnosno advent, vrijeme je pripreme za Božić. Glavni simbol adventa je adventski vijenac, koji se sastoji od četiri svijeće. Svaka adventska svijeća, odnosno svaki od četiriju tjedana prije Božića u sebi skriva posebnu simboliku i govori nam što bismo trebali osvijestiti taj tjedan – prenosi zadovoljna.hr.

Paljenje prve svijeće simbolizira nadu i vjeru, paljenje druge mir, treće radost, a paljenje posljednje svijeće simbol je ljubavi koju nam donosi anđeo.

Ove nedjelje na redu je treća adventska svijeća, koja u prvi plan stavlja radost i veselje. Ova nas svijeća uči da budemo radosni i zahvalni na svemu što imamo u životu. Kaže se da ljudi ne znaju što imaju sve dok to ne izgube.

Treća nam adventska svijeća objašnjava upravo to – budimo radosni jer imamo obitelj i prijatelje, jer imamo dobro zdravlje, jer smo spoznali što je to ljubav i jer svakoga dana imamo priliku nekome uljepšati dan. Tu priliku trebamo iskoristiti jer će nam svako dobro djelo povećati radost u srcu.

Vrijeme prije Božića posebno je radosno i toplo. Zajedništvo je najljepša karakteristika Božića, a obitelj je najveći dar koji možemo imati. Sreća je u malim stvarima koje obično nisu materijalne, a naša je zadaća, barem tijekom adventa, usrećiti najmanje jednu osobu dnevno.

Priču o trećoj nedjelji došašća pronalazimo u evanđelju u kojem Pavao poručuje Filipljanima: Radujte se Gospodinu. Ponavljam: Radujte se! Postoje navodi kako su svete nedjelje nazive dobile prema latinskim pjesmama, a treću nazivamo Gaudete in Domino semper, odnosno Radujte se Gospodinu uvijek.

Važnost poruke o radosti trebaju prigrliti i vjernici i nevjernici. Vjernici radost mogu konzumirati kroz ljubav prema Gospodinu, a ostali bi trebali osvijestiti koji je pravi izvor njihove sreće i njegovati ga još više.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)