Poruka poslodavcima: Plaće su ključne u odluci radnika hoće li ostati u Hrvatskoj!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizirala je konferenciju u Osijeku povodom završetka projekta Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija putem HAMAG-BICROa (BOND 2) i još jednom okupila članove Mreže BOND iz cijele Hrvatske na jednom mjestu – prenosi Osječko-baranjska županija.

Konferenciju je uvodnim obraćanjem otvorio predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec.

– Povezivanjem poduzetničkih potpornih institucija iz svih dijelova Hrvatske u Mrežu BOND i standardizacijom njihovih usluga, osigurali smo ujednačen pristup informacijama svim našim poduzetnicima. Kroz ovaj projekt im je omogućena strukturirana podrška, ali i pristup stručnim znanjima kroz mrežu mentora te međusobna komunikacija i transfer znanja putem razvijene digitalne platforme. U želji za decentralizacijom usluga Agencije, otvorili smo 20 ispostava u svakoj županiji i učinili ih dostupnima poduzetnicima u svakom kutku Lijepe naše – rekao je Vrbanec. 

– HAMAG-BICRO je provedbom projekta BOND podigao razinu kompetencija poduzetničkih potpornih institucija, razvio edukacijske materijale i nove usluge koje će poduzetnicima te onima koji to žele postati olakšati realizaciju njihovih poslovnih poduhvata. Certifikacijom članova Mreže BOND osigurava se implementacija novih znanja i usluga na čitavom području Republike Hrvatske – istaknuo je Ante – Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a. 

Konferenciji je nazočio Petar Šimić kao izaslanik ministra gospodarstva i održivog razvoja. Sudionicima se obratio državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić koji je pritom izjavio kako nam se bliži kraj korištenja prve cjelovite financijske perspektive, a bez sredstava Europske unije mnogi projekti ne bi mogli biti realizirani, zasigurno ne u ovako kratkom roku.

– Projekt BOND još je jedan svijetli primjer suradnje Hrvatske i Europske unije te može biti inspiracija i poticaj svim poduzetnicima u Hrvatskoj da iskoriste dostupne resurse i prilike. A pred nama su nova perspektiva, nikad više sredstava na raspolaganju i nikad veće prilike. U tom kontekstu Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, i dalje ostaje posvećeno poduzetnicima i razvoju gospodarstva, svima onima koji žele rasti i razvijati se te unaprjeđivati svoja poslovanja, što će se ogledati i u pozivima koji će biti raspisani krajem ove i u prvom kvartalu iduće godine – rekao je Mikulić.

– U projektu BOND sudjeluje ukupno 14 poduzetničkih potpornih institucija s područja naše županije i drago mi je vidjeti predstavljene rezultate uistinu kvalitetnog projekta. Kao Županija nastavljamo stvarati poticajno okruženje za razvoj poduzetničke aktivnosti, a u prilog tome govori i izgradnja Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije koji će osigurati novu poslovnu infrastrukturu, što će podići gospodarsku vidljivost regije i unaprijediti poduzetničku klimu istoka Hrvatske. Osječko-baranjska županija ima čak 30 različitih potpora za poduzetnike i obrtnike s našeg područja koje podupire s nešto više od milijun eura godišnje. Te mjere daju i konkretne rezultate vidljive u sve većem broju zaposlenih, u padu broja nezaposlenih te povećanju broja obrta na području županije. Nemamo više problem s radnim mjestima i nezaposlenošću, a poruka poslodavcima je da su plaće ključne u odluci radnika hoće li ostati u Hrvatskoj ili ne. Prema svim istraživanjima plaće su razlog zbog čega netko odlučuje hoće li otići raditi u Njemačku ili Irsku, a uvjeti za normalno funkcioniranje poslovanja u Osječko-baranjskoj županiji postoje, uz potpore koje lokalna i regionalna vlast nude poduzetnicima sa svog područja. Konkretno u Osječko-baranjskoj županiji, broj aktivnih obrta 30. rujna 2023. godine je 6.049, što je 601 obrt više u odnosu na rujan prethodne godine. Također, trenutno je evidentirano 13.477 nezaposlenih osoba, odnosno 411 manje nego prethodnog mjeseca, dok je zaposleno 92.913 osoba, što je 1.081 osoba više nego protekli mjesec ove godine, a 1.574 više nego prošle godine u istom razdoblju. Ono što je ključno za ostanak ljudi, pa čak i povratak iz drugih zemalja, su plaće, zbog čega na neki način apeliram prema poslodavcima, da umjesto ekstra profita koje ostvaruju, povećaju plaće djelatnicima kako bi oni sa svojim obiteljima ostali ovdje i doprinosili našoj zajednici – zaključio je župan Ivan Anušić.

– Čestitam na ovom uspješnom projektu koji je omogućio umrežavanje i ono najvažnije, da svaki poduzetnik dobije sve informacije koje su mu potrebne na jednom mjestu. Bitno je da kroz naše institucije razvijamo poduzetnički mindset, animiramo što više mladih ljudi kako bi se okrenuli razvoju poduzetništva – rekla je Jasenka Crnković, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka.

Mate Kovač, ravnatelj sektora u HAMAG-BICRO-u i Franjo Vukić, voditelj projekta BOND 2 predstavili su rezultate provedbe projekta BOND 2 te uspostavljenu Mrežu BOND koju trenutno sačinjava 96 poduzetničkih potpornih institucija, a najviše ih dolazi upravo iz Osječko-baranjske županije. Ostvareni rezultati projekta uvelike premašuju prvotno definirane pokazatelje – od zadanih 60 članova Mreže BOND, učlanjeno ih je 96, od zadane tri usluge, standardizirano ih je pet, od zadanih 50 mentora, okupljeno ih je 227 u mreži mentora, od zadanih pet mreža mentora, uspostavljeno ih je 27, od zadanih 15 certificiranih PPI-jeva, certificirano je njih 42, od zadanih 11 jedinica lokalne i regionalne samouprave iz kojih dolaze certificirani PPI-jevi, certifikatom je pokriveno 18 županija.

U okviru projekta BOND 2 uspostavljena je mreža mentora, jedinstvena nacionalna mreža u Hrvatskoj koja obuhvaća više od 200 mentora. U provedbu procesa mentoriranja uključeno je više od 450 poduzetnika te je odrađeno više od 2.000 sati mentoriranja. Kroz projekt su certificirane 42 poduzetničke potporne institucije iz gotovo svake županije Republike Hrvatske temeljem njihovih aktivnosti usmjerenih prema poduzetnicima. Postoji pet razina certifikata koji se obnavljaju jednom godišnje prema jasno definiranim kriterijima, a cijeli proces nadgleda i provodi HAMAG-BICRO.

S ciljem što boljeg povezivanja članova Mreže BOND i dijeljenja znanja, u okviru projekta BOND 2 razvijena je i digitalna platforma. Namijenjena je za komunikaciju i transfer znanja članova Mreže BOND, bilježenje odrađenih savjetovanja poduzetnika, kao i mentoriranje poduzetnika. Kroz projekt BOND decentralizirane su usluge HAMAG-BICRO-a otvaranjem 20 ispostava u svakoj županiji, čime je omogućen jednak pristup informacijama svim malim i srednjim poduzetnicima u Republici Hrvatskoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 6,6 milijuna eura. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)