Ovo su predstavnici Slavonije u novom sazivu Sabora

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Završeni su izbori za novi sabor Hrvatskog Sabora, a iako rezultati još nisu konačni već se polako slažu kombinacije tko će vladati Hrvatskom naredne četiri godine – prenosi SiB.hr.

Dok se političari ne dogovore tko će s kim koalirati, mi smo pogledali tko će biti predstavnici Slavonije i Baranje u predstavničkom domu.

Slavoniju zahvaćaju dvije izborne jedinice IV. i V. koje su nešto drugačije negoli je to bilo ranije pa je tako u sklopu IV. jedinice uz Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju i sjeverni i istočni dio Koprivničko-križevačke županije. U V. je pak uz Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku županiju i dio Sisačko-moslavačke.

Računanje glasova u mandate po D’Hondtovoj metodi računa se tako da se broj glasova koje je pojedina lista osvojila dijeli s brojevima od 1 do 14 odnosno od 1 do broja koji označava ukupan broj mandata u određenoj izbornoj jedinici. Količnici se potom poredaju po veličini i najvećih 14 označavaju osvojene mandate.

U IV. izbornoj jedinici ukupno je na glasanje izašlo 208.591 birača što je 59,29 posto, a oni su svoje glasove u najvećoj mjeri dali Ivanu Anušiću, njih čak 37.527, slijedi Ivan Radić s 8.357 od čega više od sedam tisuća u Osijeku čime je i potvrdio svoju dominaciju u gradu što je iznimno važno za nadolazeće lokalne izbore na kojima će tražiti novi gradonačelnički mandat. S liste HDZ u Sabor će još Igor Andrović, Darko Sobota, Nataša Tramišak, Goran Ivanović i Josip Đakić. Zanimljivo, više glasova od Tramišak, Ivanovića i Đakića dobilo je nekoliko kandidata s liste, ali oni neće u Sabor kako sada stvari stoje. Vrijedi istaknuti kako je Anušić dobio više glasova od samog Plenkovića.

Kad je u pitanju lista Rijeke pravde koju predvodi SDP, najjače ime je nositelj liste Mišel Jakšić, a slijedi ga europarlamentarka Biljana Borzan s s 9.584 glasa. Uz njih će u Sabor i Sanja Bježančević i Boris Piližota. Iz Domovinskog pokreta u Sabor će pak novi lider Mario Radić koji je skupio 8.373 glasa te Željko Lacković (nez.) i to s tek 4.425 skupljenih glasova. Koaliciju MOST predvodi pak Vesna Vučemilović s 773 glasa. Ispred njih je pak lista MOŽEMO koju predvodi gradska vjećnica u Osijeku Katarina Kruhonja i to s 959 glasova od ukupno 3.993 skupljena glasa na području grada, ali ona neće u Sabor. Oni su pak ostali bez mandata iako su prešli izborni prag zahvaljujući D’Hondtovoj metodi preračuna glasova koja favorizira veće stranke.

Peta pak izborna jedinica najviše je glasova dala bivšem ministru Marinu Piletiću, njih 11.990, a slijede ga Antonija Jozić, Danijel Marušić, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić s nešto preko šest tisuća glasova te Pero Ćosić, Nikola Mažar i Željko Glavić.

Rijeke pravde u Sabor će poslati Predraga Freda Matića s 12.431 glasom. Slijede ga Mario Milinković i Martina Vlašić Iljkić s tek nešto više od tisuću glasova. 

U Sabor iz ove izborne jedinice još ulaze i tri kandidata Domovinskog pokreta. Apsolutni pobjednik tu je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava s 16.799 glasova po čemu je osvojio najviše glasova u ovoj izbornoj jedinici. Svi ostali na to listi daleko su ispod, ali će u Sabor s njim još i Dubravka Lipovac Pehan i tajnik DP Josip Dabro. Kao posljednji u Sabor će i MOST i to njihov Marijan Pavliček s 3.338 glasova.

Ova imena nisu pak konačna koja će i prisegnuti u Saboru pa se tako mogu očekivati brojne izmjene. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)