Osječko-baranjska županija kao primjer integracije romske nacionalne manjine u društvo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Jučer (6. ožujka 2024. godine) Osječko-baranjsku županiju posjetio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić u društvu državnog tajnika Domagoja Mikulića i saborskog zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija. S obnašateljem dužnosti župana Osječko-baranjske županije Matom Lukićem i načelnikom Općine Darda Antom Vukojom posjetili su romsko naselje u Dardi izgrađeno sredstvima Intervencijskog plana – prenosi Osječko-baranjska županija.

Riječ je o 87 novih kuća  koje su zamijenile postojeće neuvjetne objekte, a koje su korisnici dobili besplatno na korištenje. Posjetili su i Društveni dom u kojem je organiziran produženi boravak za školarce romske nacionalne manjine.

– Obišli smo nekoliko lokacija na području naše županije gdje živi dio romske nacionalne manjine. Želim se zahvaliti ministru Erliću, državnom tajniku Mikuliću, saborskom zastupniku Kajtaziju, gradonačelniku Belog Manastira Robu i načelniku Općine Darda Vukoji na dosadašnjoj suradnji na integraciji romske nacionalne manjine na području Baranje. Izgradnjom ovih kuća pružamo nove mogućnosti i novo mjesto odrastanja mladih ljudi, posebno me se dojmila organizacija rada u Društvenom domu gdje je organizirano praćenje obrazovanja romske djece kao dodatna aktivnost u obrazovnom sustavu. Ističem i kako predstavnici romske nacionalne manjine sudjeluju u radu Savjeta za nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, a ove godine smo povećali sredstva za 20% za organizaciju manifestacija i provedbu njihovih projekata s toga vjerujem u uspješan nastavak naše suradnje – rekao je Lukić. 

Nakon Darde posjetili su Grad Beli Manastir gdje je izgrađen Romski društveni centar u suradnji ministarstva, Saveza Roma u RH i Grada Belog Manastira. Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kroz projekt je nabavilo i dio opreme za društveni dom, a koja uključuje didaktiku i druge potrepštine namijenjene djeci romske nacionalne manjine te kuhinju. 

 – Drago mi je da sam danas u Dardi i Belom Manastiru gdje smo imali priliku vidjeti jedan od najboljih primjera integracije romske zajednice u društvo, upravo onako kako kao Vlada RH i promoviramo.  Odličan projekt od 87 stambenih jedinica u Dardi i Društveni dom u Belom Manastiru potaknuli su naše planove i za stambeno naselje koji je u planu u Belom Manastiru. I dalje ćemo sredstva europskih fondova usmjeravati prema projektima integracije na ovom području – rekao je ministar Erlić.

– Romski kulturni centar je izgrađen i ovdje smo da pokažemo dobar primjer suradnje Saveza Roma „Kali Sare“, Ministarstva i nas ispred Grada Belog Manastira. U planu nam je izgradnja dvodomki na parcelama Grada Belog Manastira za pripadnike romske zajednice koji danas žive u neadekvatnim uvjetima. Drago mi je što ćemo danas imati priliku s ministrom obići i druge projekte na području grada, a koji se financiraju sredstvima ministarstva – rekao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob. 

Zadovoljstvo suradnjom istaknuo je i saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi ističući kako često boravi na području Osječko-baranjske županije s kojom ima izvrsnu suradnju.

– Mi možemo raditi samo ako imamo podršku gradova, općina i županija. Osječko-baranjska županija je primjer kako Romi kad im se da prilika to znaju i iskoristiti. Pozivam druge županije da slijede primjer Osječko-baranjske županije. I s gradovima i općinama s ovog područja imamo izvrsnu suradnju kroz Savez Roma republike Hrvatske koja za rezultat ima ovakve dobre primjere i rezultate. Zahvaljujem se i ministru Erliću i njegovim suradnicima jer je ovo prvi put da ministar i župan obilaze Romsku zajednicu u nekoj županiji, a vjerujem da će ova Vlada nastaviti i dalje s kontinuitetom rada i da nećemo stati nego realizirati sve naše projekte koje smo isplanirali – rekao je Veljko Kajtazi.

Ministar Erlić i obnašatelj dužnosti župana Lukić su sa suradnicima posjetili i Grad Valpovo te Dom kulture Fabijan Šovagović u Ladimirevcima gdje su se susreli sa gradonačelnikom Valpova Matkom Šutalom i saborskim zastupnikom Goranom Ivanovićem.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)