Osječko-baranjska županija donirala čamac osječkoj Stanici HGSS-a

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Osječka Stanica Hrvatske gorske službe spašavanja od petka (17. studenoga 2023. godine) ima novi čamac, puno kvalitetniji od dosadašnjeg. Naime, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić uručio im je čamac za potrebe spašavanja na vodi. Tom prigodom održan je i sastanak na komu su predstavnici HGSS-a upoznali čelnike Županije sa svakodnevnim aktivnostima ove jedinstvene i hvalevrijedne udruge, ali i potrebama u smislu nove opreme i drugih pomagala neophodnih za rad – prenosi Osječko-baranjska županija.

– Danas smo obavili primopredaju čamca čiju je nabavu financirala Osječko-baranjska županija, a koji će pripadnicima HGSS-a služiti tijekom daljnjih intervencija. Koristim ovu priliku da se zahvalim svim članovima jer su to ljudi koji volontiraju u ovoj službi koja se financira isključivo davanjima lokalne i regionalne samouprave. Osječko-baranjska županija je od 2021. godine tri put povećala iznos za financiranje Stanice Osijek, od 8.000 eura 2021. godine do ove godine 20.000 eura. Iznos ćemo kontinuirano povećavati shodno njihovim potrebama, jer je HGSS dio operativnih snaga civilne zaštite OBŽ koji su se iskazali u svim kriznim situacijama kojih je u posljednjim godinama bilo jako puno te nema razloga da ta postrojba ne bude dobro opremljena. Vrijednost čamca je otprilike 4.000 eura, a čamac je puno kvalitetniji od onog koji je do sada korišten. Čamac će služiti za sve intervencije na području OBŽ i diljem Hrvatske, nadamo se što manje, no mora postojati kvalitetna oprema kako bi poslužila našim pripadnicima – rekao je Mato Lukić, zamjenik župana koji obnaša dužnosti župana OBŽ.

Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec je u ime Ravnateljstva CZ čestitao osječkoj stanici HGSS-a na kvalitetnom radu i rezultatima. – HGSS je temeljna operativna snaga sustava civilne zaštite, a njeno opremanje se poduzima s razine lokalne i regionalne samouprave te države. Zadaće HGSS-a su prije svega potrage za nestalim osobama, spašavanja s visina i dubina, kao i kod poplava je spašavanja iz vode te će se i ovom donacijom Osječko-baranjske županije povećati njihovi kapaciteti. Rezultati Stanice HGSS Osijek su sve veći i kvalitetniji i vrlo su bitan faktor u cijelom sustavu zaštite i spašavanja – naglasio je Grgec.

Krešimir Burazin, pročelnik HGSS-a Stanica Osijek zahvalio je županu i Osječko-baranjskoj županiji na, kako je rekao, za HGSS značajnoj donaciji. – HGSS provodi spašavanja sa svih neurbanih terena u Republici Hrvatskoj i zato je jedan ovakav resurs neizmjerno bitan. Dodatno bih istaknuo da je pred nama veliki izazov, a to je osiguravanje novog prostora za rad naše stanice, a drago mi je što sam danas dobio potvrdu da će se Osječko-baranjska županija uključiti i biti nam podrška. Vjerujem da će je pratiti i ostale jedinice lokalne samouprave. Istaknuo bih i podršku HEP-a koji nam je osigurao sredstva za motor za čamac. Za razliku od dosadašnjeg gumenog čamca koji se pokazao nepouzdanim, ovo je čamac koji je rađen od tvrde plastike i vrlo je praktičan i lagan te ga možemo spustiti na bilo kakvu vodu. Ove godine smo imali više od 45 intervencija samo na vodi što je uistinu visok postotak – kazao je Burazin.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)