Osječkim ulicama prometuje 13 novih modernih autobusa vrijednih preko 32 milijuna kuna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Novi moderni autobusi koji odnedavno prometuju osječkim ulicama unaprjeđuju sigurnost i udobnost putnika, smanjuju emisije CO2 i troškove održavanja, te osiguravaju dostupnost osobama smanjene pokretljivosti, poručeno je u utorak sa završne konferencije projekta nabave autobusa za Gradski prijevoz putnika (GPP) – piše Grad Osijek.

Riječ je o 13 novih autobusa, sedam gradskih niskopodnih te šest prigradskih poluniskopodnih, ukupno vrijednih 32,3 milijuna kuna. Od toga iznosa 82 posto sredstava dolazi iz europskog Kohezijskog fonda, ostatak je financirao GPP.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić ocijenio je projekt značajnim za Osijek, GPP i njegove putnike, jer rješava dosadašnji problem starosti i dostatnog broja autobusa, koji su neprekidno u pogonu zbog aktualne obnove tramvajske infrastrukture.

– Novi autobusi su sigurniji i udobniji, te zadovoljavaju euro 6 standarde, čime se smanjuje onečišćenje okoliša – istaknuo je Radić i podsjetio na projekt modernizacije tramvajske infrastrukture vrijedan 267 milijuna kuna.

– 200 milijuna kuna dolazi iz Europe, ostatak od Vlade RH, Grada Osijeka i GPP-a. Rekao bih da Osijek proživljava prometnu renesansu, a sve je priprema za dolazak novih niskopodnih tramvaja – dodao je gradonačelnik napomenuvši kako su u tijeku radovi na obnovi tramvajske pruge u dužini od 9,5 kilometara s 23 nova stajališta koji će također biti prilagođeni osobama s invaliditetom.

Prema riječima direktora GPP-a Dejana Rusmirovića, ova gradska tvrtka trenutačno raspolaže s 45 vozila, dok u tramvajskome prometu zbog radova na tračnicama prometuje 12 tramvaja.

– U tijeku je javno savjetovanje za nabavu novih niskopodnih tramvaja, nakon toga kreće elektrifikacija voznog parka, a u međuvremenu ćemo nastojati nabaviti mini autobuse, jer se na određenim linijama pokazalo da možemo prometovati i s manjim vozilima, ali i zbog radova – kazao je Rusmirović.

Gradonačelnik Radić izvijestio je i kako je sa sindikatima zaposlenika GPP-a potpisan novi kolektivni ugovor u sklopu kojeg je radnicima uveden topli obrok, povećan dar u naravi za djecu, povećane su prigodne nagrade, uveden je sistematski pregled za djelatnike, te uvećana nagrada za radne rezultate.

– GPP se također obvezao svake godine u naredne tri godine određenim kategorijama zaposlenika koji imaju najmanje koeficijente podići koeficijent za dva posto – zaključio je Radić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)