Osijeku dodijeljeno preko 900 000 eura bespovratnih sredstava za energetsku obnovu ETC Mačkamama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Gradu Osijeku dodijeljeno je nešto više od 900 000 eura bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavaka i otpornosti za projekt energetske obnove ETC Mačkamama odnosno dječjih vrtića Pčelica i Tratinčica te objekta Centralne kuhinje Dječjeg vrtića Osijek – prenosi Grad Osijek.

Ugovor je u četvrtak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižici u Zagrebu zamjenici gradonačelnika Jasenki Crnković uručio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a na svečanosti su, uz ostale dobitnike ugovora, sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

– Energetskom obnovom dječjih vrtića Pčelica i Tratinčica i centralne kuhinje osječkih vrtića ostvarit ćemo uštede primarne energije od 95 posto, te toplinske energije od 58 posto, ali i smanjiti emisiju CO2 za 93 posto godišnje. Ukupna vrijednost projekta je 2,5 milijuna eura, od čega je 900 tisuća eura bespovratnih sredstava, što je najveći mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka projekta – istaknula je zamjenica gradonačelnika Crnković.

Dodala je kako je održivost rezultata projekta neupitna jer će velike financijske uštede na troškovima energenata rezultirati boljim financijskim kapacitetima Dječjeg vrtića Osijek.

Premijer Plenković istaknuo je kako energetski obnovljene zgrade više štede i više vrijede te dodao da je to dugoročna investicija u jedan od četiri temeljna pravca Vladine politike, a to su digitalna tranzicija, demografska revitalizacija, dekarbonizacija i ulaganje u obrazovanje.

Projekt Energetske obnove ETC Mačkamama sadrži mjere energetske učinkovitosti na ovojnici zgrade, povećanja sigurnosti u slučaju požara, poboljšanja pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, korištenje energije iz obnovljivih izvora, hortikulturno uređenje, te mjere ugradnje elemenata zelene infrastrukture i održive urbane mobilnosti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)