Osijek u 2022. godini jedini od velikih gradova prešao stopu od 50% odvojeno prikupljenog otpada!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Prema podatcima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Grad Osijek jedini je od četiri velika hrvatska grada koji je u 2022. godini dostigao stopu od 51,26 posto odvojeno prikupljenog otpada te ispunio zadane EU direktive – prenosi Grad Osijek.

Izvijestio je to u utorak osječki gradonačelnik Ivan Radić na konferenciji za novinare održanoj na prostoru Reciklažnog dvorišta Donji grad, jednog od četiri reciklažna dvorišta u Osijeku.

– Ne moramo plaćati poticajnu naknadu, svojevrsnu kaznu, za razliku od nekih gradova koji će ju platiti i do milijun eura. Mi ćemo ta sredstva uložiti u daljnje unapređenje sustava gospodarenja otpadom, što će svakako donositi rezultate. Ključ ovog uspjeha su, osim dobre infrastrukture, svakako i naši sugrađani kojima zahvaljujem, ali i edukacija koju provodimo od najmlađe, vrtićke dobi – poručio je gradonačelnik te zahvalio djeci iz DV Mak koja su pokazala kako su naučila odvajati otpad.

Gradonačelnik Radić je istaknuo kako je Osijek jedan od rijetkih gradova koji ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta u odnosu na broj stanovnika, podsjetivši i na jedno mobilno reciklažno dvorište, ono za građevinski otpad te na kompostanu.

Dodao je i kako Osječani otpad odvajaju na kućnom pragu što predstavlja najviši standard. Naime, osječka kućanstva prikupljaju četiri vrste otpada, a višestambene zgrade šest vrsta, što je rezultiralo smanjenjem otpada na odlagalištu otpada Lončarica Velika.

– Na Lončarici Velikoj 2012. godine je bilo 30 000 tona otpada, dok 2022. imamo 18 000 tona otpada, što govori koliko smo uspješni u tome, ali i da ćemo nastaviti i dalje tako raditi. U 2021. naručili smo 33 000 spremnika, ove godine uskoro treba doći još 2980 spremnika. Težimo cilju da premašimo i ovih 51,26 posto odvojeno prikupljenog otpada – kazao je gradonačelnik Radić.

Igor Pandžić, direktor gradskog poduzeća Unikom, zahvalio je Gradu na izgrađenoj infrastrukturi, djelatnicima Unikoma i sugrađanima na dobro obavljenom poslu. Osvrnuvši se na rad Unikoma, istaknuo je projekt Eco City legosi koji se provodi u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Išli smo u sve škole i vrtiće, izradili naše popularne legose koje su djeca prepoznala i zajedno smo informirali javnost, od najmlađe dobi do najstarije populacije. Lansirali smo u svibnju aplikaciju Moj Unikom, koja sada broji gotovo 4000 korisnika. Općine u našem okruženju također su prepoznale rad Unikoma pa smo ove godine počeli gospodariti otpadom u četiri nove općine. U razgovorima smo i s nekim drugim općinama koje su se javile. To nam pokazuje kako je Grad Osijek lider ne samo u našoj županiji već u cijeloj Hrvatskoj po gospodarenju otpadom – zaključio je Pandžić.

Gradonačelnik Ivan Radić na koncu je čestitao Unikomu što je ZOO vrt Osijek primljen u Europsku zajednicu zooloških vrtova i akvarija.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)