Osijek spremno dočekuje novu rundu borbe protiv komaraca

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Visok vodostaj Drave, koja je prije nekoliko dana doživjela vrh vodenog vala, doveo je do njezina izlijevanja u šumska i močvarna područja koja okružuju grad Osijek, a time i do razvoja nove generacije komaraca. Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin izvijestio je u petak na redovnoj konferenciji za novinare o aktualnoj situaciji na terenu i daljnjim planovima suzbijanja komaraca – prenosi Osječko-baranjska županija.

– Kada govorimo o štetama na području grada Osijeka, vodeni val je prošao bez ikakvih posljedica. Sve naše operativne snage bile su spremne i val je prošao relativno mirno. Čeka nas, međutim, nova runda borbe protiv poplavnih komaraca. Dana 14. kolovoza izdane su četiri nove preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije za larvicidno tretiranje na području Halaševa, Sarvaša, Josipovca, Višnjevca, Podravlja i Vinogradske ulice u Osijeku, koje su i provedene 16. kolovoza – rekao je zamjenik gradonačelnika Vulin, dodajući da je uzorkovanje obavljeno 17. kolovoza pokazalo relativno niske brojke uhvaćenih komaraca u klopkama na mjernim postajama unutar grada Osijeka.

– Sredinom sljedećega tjedna u šumskim područjima očekujemo pojavu odraslih jedinki poplavnih komaraca kao i izdavanje preporuke NZJZ-a za adulticidni tretman iz zraka cijelog šumskog i močvarnog područja koji okružuje grad Osijek. Pokušat ćemo se obračunati sa što većim brojem komaraca tamo gdje oni nastaju, dok ne dođu u naselja na područje grada. Eventualno pojavu poplavnih komaraca u sama naseljena područja grada očekujemo krajem sljedećega tjedna, ali spremni smo – kazao je Vulin.

Napomenuo je i kako je s današnjim danom utrošeno 990.000 EUR, te da je za borbu protiv komaraca na raspolaganju još 510.000 EUR.

– Nećemo naše sugrađanke i sugrađane prepustiti na milost i nemilost letećim krvopijama, već ćemo osigurati i dodatna sredstva bude li potrebe, no nadam se da do toga neće doći. Omogućili smo da se svi sportski i kulturni sadržaji održavaju na otvorenom tijekom ovih ljetnih mjeseci i da se možemo normalno kretati vani, šetati i družiti. Nadam da ćemo uspjeti dobiti i ovu drugu rundu borbe protiv komaraca na samom kraju sezone – zaključio je.

Podsjetio je kako su ove godine u mjerama suzbijanja komaraca učinjeni određeni iskoraci, poput potpisivanja sporazuma s okolnim općinama, avionskog tretiranja iznad naseljenog područja grada te tretmani cijeloga grada i sa zemlje i iz zraka unutar 24 sata, ocijenivši kako su te mjere doprinijele učinkovitijoj borbi protiv komaraca ove godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)