Osijek potpisao Sporazum o prijateljstvu s makedonskim gradom Bitolj i potvrdio 50-godišnje prijateljstvo s Pečuhom

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i gradonačelnik makedonskog Bitolja Toni Konjanovski potpisali su u utorak u Osijeku Sporazum o prijateljstvu i suradnji između Grada Osijeka i Općine Bitolj. Kako je istaknuto na svečanosti, cilj je unaprijediti prijateljske odnose i suradnju, osobito na području gospodarstva, kulture, obrazovanja, znanosti i ostalim područjima od međusobnog interesa – prenosi Grad Osijek.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je kako je Osijek bogat grad koji ima 15 gradova prijatelja, od kojih je mađarski grad Pečuh najdugovječniji.

– Najstariji grad prijatelj je Pečuh i danas ćemo na temelju dobre prijašnje suradnje obnoviti 50-godišnje prijateljstvo. Oni su bili tu i kada je našem gradu bilo najteže, pomagali nam za vrijeme Domovinskog rata, a pružali smo si međusobnu potporu i na europskom putu. Dobrim odnosima doprinose i hrvatska zajednica u Pečuhu, kao i mađarska zajednica u Osijeku, koji dodatno učvršćuju taj most suradnje – poručio je gradonačelnik Radić.

Istaknuo je kako Osijek i Bitolj imaju puno zajedničkih točaka jer su oba grada kulturna, gospodarska, administrativna, sportska i trgovačka središta svoje regije.

– Izuzetno mi je drago da danas dobivamo još jednog grada prijatelja. Jaka veza između dva grada je i makedonska zajednica u gradu Osijeku, koja je izuzetno aktivna. Siguran sam da ćemo i s njima imati jednako dobre odnose i jednako dugu suradnju kao što imamo s Pečuhom. Osijek je otvoreni grad, želimo imati što više gradova prijatelja, jer smatramo da je to bogatstvo jednoga grada – dodao je osječki gradonačelnik.

Bitoljski gradonačelnik Toni Konjanovski rekao je da se suradnja između dva grada nastavlja na tragu Josipa Jurja Strossmayera i njegove podrške braći Miladinovci prije 162 godine.

– Stojimo na tragu suradnje koja je počela tako davno i nastavljamo je danas. Naša želja je da ta suradnja traje najmanje još 50 godina, kao što je to suradnja između Osijeka i Pečuha. Zahvaljujem i Makedonskom kulturnom društvu ”Braća Miladinovci”, zajednici Makedonaca koji su ovdje iznimno aktivni, a jučer smo bili dijelom 26. Dana braće Miladinovci – kazao je gradonačelnik Bitolja, ističući kako je tamošnja hrvatska zajednica također aktivna.

Pored dvaju gradonačelnika, svečanosti je nazočio i gradonačelnik Pečuha Attila Peterly, koji je s osječkim gradonačelnikom Radićem potpisao Potvrdu o nastavku suradnje, a u povodu 50. obljetnice prijateljstva između Osijeka i Pečuha.

– Ovo je vrlo važan trenutak za oba grada zato što se u zadnjih 50 godina dogodilo puno pozitivnih, ali i negativnih događaja. Trebali bismo spomenuti rat 90-ih godina i podsjetiti da je od 1995., a i prijašnjih godina, Pečuh bio otvoren za prihvat hrvatskih obitelji koje su bježale od rata. No svjedočimo i mnogim pozitivnim događajima i radujem se budućnosti sljedećih 50 godina. Siguran sam da će oba grada biti uspješna u suradnji i da se možemo razvijati zajedno. Osijek je vodeći grad u pojedinim aspektima i građanima Osijeka želim briljantnu budućnost – istaknuo je pečuški gradonačelnik Peterly.

Potpisivanjem Potvrde Osijek i Pečuh potvrdili su nastavak suradnje temeljem sklopljene Povelje o bratimljenju Grada Osijeka i Grada Pečuha od 1973 godine.

Svečanosti u osječkom Centru za posjetitelje Tvrđa nazočili su i veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj NJ.E. Milaim Fetai, generalni konzul Mađarske Janoa Magdo, počasni konzul Republike Albanije u Hrvatskoj Basri Haliti, te izaslanstva gradova prijatelja Tuzle, 13. okruga Budimpešte, Novog Travnika, Ploiestia, Nitre i Subotice.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)