Osijek od svih velikih gradova u Hrvatskoj napravio najveći pomak u odvojenom prikupljanju otpada

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Osijek je od svih velikih gradova u Hrvatskoj napravio najveći pomak u odvojenom prikupljanju otpada jer je 2022. godina završena s postotkom od 52 posto.

Istaknuo je to u srijedu zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin na Sjednici Grupacije održavanja čistoće i gospodarenja otpadom u Osijeku te zahvalio svim Osječankama i Osječanima poručivši kako bez njih ne bi bilo dobrih rezultata – prenosi Grad Osijek.

– Imamo četiri reciklažna dvorišta i jedno mobilno, gdje se može odlagati čak 51 vrsta otpada. Građani u višestambenim zgradama na kućnom pragu mogu odvajati šest vrta otpada. Uz kompostanu, pokazalo se da se kako sve to ima smisla. Dobri rezultati ne bi bili mogući takve infrastrukture, ali ni bez edukacije svih naših sugrađanki i sugrađana, posebno onih najmlađih – rekao je Vulin.

Direktor gradske komunalne tvrtke Unikom Igor Pandžić najavio je da će se u četvrtak održati i 1. Festival otpada “Eco City Waste Fest”, koji će predstaviti razne informativno-edukativne sadržaje i aktivnosti, poput kuhanja od ostataka hrane s poznatim hrvatskim kuharom Tomislavom Špičekom te kviz na kojem će sudjelovati osječki osnovnoškolci i Dean Kotiga.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen istaknuo je kako je Vlada RH u proteklih nekoliko godina preko nadležnih institucija osigurala gotovo 500 milijuna eura za različite komunalne programe, čime je osigurano kontinuirano unaprjeđenje sustava gospodarenje otpadom.

– Sredstva su osigurana za razne komunalne programe, od sufinanciranja odlagališta otpada, reciklažnih dvorišta, sortirnica, kanti i kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada, čime se kontinuirano provode mjere za unaprjeđenje toga sustava – dodao je Balen.

U sklopu dvodnevne konferencije u Osijeku održat će se više stručnih predavanja i popratnih aktivnosti te predstaviti novi sustavi kompostiranja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)