Održana je završna konferencija projekta “Mladi, kako ste?”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Završna konferencija projekta „Mladi, kako ste?“ održana je 26. travnja 2024. godine u dvorani Gradske četvrti Gornji grad u Osijeku. Projekt se provodi na području Osječko-baranjske županije u partnerstvu PRONI Centra za socijalno podučavanje i Osječko-baranjske županije od 1. lipnja 2023. do 30. lipnja 2024. godine, a financiran je od strane Europske unije iz programa ERASMUS+.

Glavni cilj projekta je podizanje razine svijesti u zajednici o potrebama i poteškoćama s kojima se susreću mladi Osječko-baranjske županije u području mentalnog zdravlja. U proteklom razdoblju provedeno je opsežno istraživanje namijenjeno mladim osobama te su se održala jednodnevna javna događanja u 6 gradova Osječko-baranjske županije (Osijek, Valpovo, Donji Miholjac, Beli Manastir, Našice, Đakovo) na kojima su mladi iz lokalnih sredina iznosili svoja mišljenja o problemima i potrebama svojih vršnjaka – prenosi Osječko-baranjska županija.

Nakon svih provedenih događanja s mladima i donositeljima odluka formirat će se zaključci i preporuke  koji će biti dio dokumenta „Mentalno zdravlje i mladi, preporuke mladih za jačanje podrške mentalnom zdravlju mladih na području Osječko-baranjske županije“, koji će sadržavati rezultate istraživanja, detektirane izazove i poteškoće/potrebe mladih te prijedloge za unaprjeđenje podrške mladima u lokalnim zajednicama.

Završnoj konferenciji nazočila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije Miranda Glavaš-Kul koja je istaknula važnost projekta naglasivši da će se preporuke koristiti prilikom izrade programa za mlade Osječko-baranjske županije u sklopu već započetog projekta udruga DKolektiv, PRONI-a i Osječko-baranjske županije.

Dr. sc. Damir Marinić svojim je predavanjem istaknuo izazove današnjeg vremena s kojima su suočeni djeca i mladi, ali i izazove s kojima su suočeni odrasli u komunikaciji s mladima i razumijevanju njihovih problema.

Veliki broj mladih koji su se uključili u provedbu aktivnosti i sudjelovali na događanjima dokaz je da su aktivnosti vezane za mentalno zdravlje mladih neophodne na području naše županije, pogotovo u razdoblju nakon globalne pandemije korona virusa koja je ostavila velike posljedice na društvo u cijelosti, a posebno na skupinu mladih. Odraslima je teško suočiti se sa svojim strahovima i neuspjesima, a mladima je to puno teže zbog pritiska društvenih mreža, lažnih ideala i prezentiranih savršenosti. Mladi vape za pažnjom i žele da ih se čuje.

Ovim projektom stvorit će se preduvjeti za organizaciju i provedbu raznih aktivnosti vezanih za mentalno zdravlje mladih na čemu će Osječko-baranjska županija sustavno raditi sukladno donesenim preporukama.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)