Odjeljenje medicinskih sestara i tehničara od rujna opet u našičkoj Srednjoj školi I. Kršnjavoga

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Zdravstvene ustanove na području Osječko-baranjske županije, kao i cijele Hrvatske, već nekoliko godina suočavaju se s problemom nedovoljnog broja medicinskih sestara i tehničara. Tako je i na području Grada Našica, gdje se prije desetak godina na natječaje Opće županijske bolnice Našice javljalo i stotinjak kandidata, a sada ponekad bude i manje od potrebnog broja. U traženje rješenja aktivno je uključena i Osječko-baranjska županija, pa je danas (10. svibnja 2024. godine) u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice s posebnim zadovoljstvom predstavljeno uvođenje novog programa za zanimanje medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege u ovoj školi – prenosi Osječko-baranjska županija.

– Od sljedeće školske 2024./2025. godine Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice imat će novo razredno odjeljenje s programom za zanimanje medicinskih sestara i tehničara. To je deficitarno zanimanje u Republici Hrvatskoj, pa isto tako i u našoj županiji. Do sada se ova struka obrazovala samo u Osijeku, većinom u tri razredna odjeljenja, a na tržištu postoji velika potreba za tim kadrom. Znamo da na nacionalnoj razini nedostaje više od 4.000 medicinskih sestara, a u Osječko-baranjskoj županiji trenutno je registrirano 2.877 sestara i tehničara različitih razina obrazovanja. Taj broj je nedostatan za sve zdravstvene ustanove na području naše županije, KBC Osijek, našičku bolnicu, Doma zdravlja, Zavod za javno zdravstvo, Zavod za hitnu medicinu, ali i ustanove socijalne skrbi kao što su domovi za stare i nemoćne. Kako će se, između ostalog, graditi i novi dom za stare i nemoćne u Našicama, tako će potreba biti još veća. Cijelo vrijeme osluškujemo potrebe na terenu i očito je da za obrazovanje medicinskih sestara i tehničara nije bilo dovoljno tri odjeljenja u Osijeku, pa nam je nakon zahtjeva prema resornom ministarstvu, odobreno novo odjeljenje u Našicama. Siguran sam da će odjeljenje biti puno, a isto tako da će nakon pet godina školovanja naši mladi sugrađani koji završe to obrazovanje imati posao u Našicama ili u nekom drugom dijelu županije. U stalnom smo kontaktu sa zdravstvenim ustanovama i na inicijativu glavnih sestara svih zdravstvenih ustanova zadržana su sva tri razreda u Osijeku, pa će tako biti četiri odjeljenja u području županije. Škola u Našicama je spremna kadrovski, materijalno i sve što je potrebno za početak rada i ovog odjeljenja – rekao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Zamjenik župana Josip Miletić izrazio je zadovoljstvo uvođenjem novog programa u našičkoj srednjoj školi jer, kako je rekao, riječ je o obrazovanju izuzetno važnog i traženog kadra. Zahvalio je svima koji su u tomu sudjelovali, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu financija, bivšem županu i sada ministru obrane Ivanu Anušiću, županu Mati Lukiću, a posebno se osvrnuo na veliko angažiranje na tom projektu pokojnog ravnatelja našičke bolnice i saborskog zastupnika Hrvoja Šimića.

Gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba podsjetio je na dugu tradiciju školstva u Našicama, kao i tradiciju našičke bolnice i doma zdravlja. – Našička bolnica je jedna od najkvalitetnijih i najbolje opremljenih ustanova tog tipa u Republici Hrvatskoj, na što smo mi Našičani stvarno ponosni. Ovo je veliki dan za Grad Našice jer se vraća program iz koga je prije četrdesetak godina izašlo oko 260 medicinskih sestara i tehničara. U sljedeće dvije godine čeka nas i izgradnja Centra za starije i nemoćne, a to su kadrovi koji će nam biti od izuzetne važnosti. S druge strane gledano, naše učenice i učenici više neće morati putovati niti stanovati izvan našeg grada – rekao je Kašuba te zahvalio svima koji su doprinijeli ponovnom uvođenju programa.

Ravnatelj Srednje škole Željko Filjak naglasio je kako će se u novo odjeljenje upisati 24 učenika. U prve dvije godine imat će gimnazijski program, a potom tri godine isključivo stručni, što je u skladu s propisanom direktivom Europske unije. Pomoćnica ravnatelja OŽB Našice za sestrinstvo dr. sc. Zvjezdana Gvozdanović pohvalila je otvaranje novog programa, kao i zadovoljstvo što se sve događa u vrijeme Dana sestrinstva.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)