Odana počast poginulim braniteljima Antunovca

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U Antunovcu je jučer (5. prosinca 2023. godine) polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja masovne grobnice na mjesnom groblju, a potom i ispred Spomen kapelice kod Crkve sv. Antuna odana počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima te civilnim žrtvama iz ovog naselja povodom 32. godišnjice tragičnih događaja iz 1991. godine. Odavanje počasti i zahvalnosti stradalim braniteljima i civilima nastavljeno je svetom misom. Inače, u Domovinskom ratu poginulo je 68 hrvatskih vojnika i policajaca iz Antunovca. Sudbina trojice hrvatskih branitelja još uvijek nije poznata te se vode kao nestali – prenosi Osječko-baranjska županija.

Vijence i upaljene svijeće položili su tako članovi obitelji i suborci poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila, saborska zastupnica Nataša Tramišak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski, predstavnici Hrvatske vojske i policije, udruga branitelja i drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

– Ovih dana se s posebnim pijetetom prisjećamo 1991. godine i krvave jeseni koja je zadesila Slavoniju, sloma obrane Vukovara, kao i brojnih masakara koji su se dogodili upravo na našem području. Tako se i danas u Antunovcu prisjećamo svih žrtava i pada ovog mjesta te odajemo počast svima koji su svoje živote ugradili u stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske. Njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena, a Domovinski rat je temelj Republike Hrvatske. Hvala im na svemu što su učinili za našu Domovinu – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski kazao je kako su prošle 32 godine od najtežih i najtužnijih dana u povijesti općine i samog naselja Antunovac.

– Nakon okupacije sela, svi smo morali otići, a sada odajemo počast svima koji su dali svoj život da bi imali ovo u čemu uživamo. Hrvatskim braniteljima vječna hvala – rekao je te dodao da istinu, uspomene i sjećanja o Domovinskom ratu moramo prenositi osobito na našu djecu kako bi znali komu trebamo biti zahvalni, a to su hrvatski branitelji.

– Prosinac 1991. godine je bio najteži za sve branitelje grada Osijeka, od Nemetina, Tenje, Antunovca i drugih naselja. Neprijatelj je svim svojim snagama pritiskao našu obranu kako bi grad Osijek doveo u okruženje kao Vukovar, komadao ga i zauzeo. Sve su znali, osim kolika je spremnost branitelja na žrtvu. Srce branitelja je bilo veliko, a napor ogroman i ovdje je donijeta pobjeda u Domovinskom ratu. I nakon priznanja Republike Hrvatske je bilo borbenih djelovanja , ali taj trenutak južne obrane grada Osijeka je bio ključan, i svi smo bili sigurni da ćemo živjeti u samostalnoj i suverenoj Hrvatskoj – zaključio je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Antunovac – Ivanovac i jedan od zapovjednika obrane Antunovca Stjepan Šerić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)