Od jučer i KBC Osijek ima PT/CT dijagnostički uređaj

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U pratnji ravnatelja KBC-a Osijek Željka Zubčića, zamjenika ravnatelja Krunoslava Šege, predstojnika Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja Ivana Mihaljevića, gradonačelnika Osijeka Ivana Radića i obnašatelja dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mate Lukića, jučer su (18. ožujka 2024. godine) Klinički bolnički centar u Osijeku obišli ministar zdravstva Vili Beroš i ministar obrane i potpredsjednik Vlade RH Ivan Anušić. Nakon zajedničkog sastanka posjetili su Klinički zavod za nuklearnu medicinu gdje je nedavno s radom počeo novi PT/CT uređaj – prenosi Osječko-baranjska županija.

– Nakon godinu dana zahtjevne pripreme stigli smo i do realizacije pa danas puštamo u rad ovaj vrijedan uređaj, koji je drugi takve vrste uopće u javnom zdravstvu Republike Hrvatske. PT/CT ima mogućnost vrlo brzog snimanja i skeniranja cijelog tijela, tako da imamo sve preduvjete za dobru primjenu ovog uređaja za rano otkrivanje karcinoma i metastaza, za otkrivanje proširenosti karcinoma i u konačnici za uštede jer se ovim uređajem izbjegava niz dosadašnjih pretraga. Incidencija karcinoma je u porastu, a ovim uređajem možemo otkriti karcinome veličine 2-3 milimetra – rekao je Mihaljević.

– Želim izraziti zadovoljstvo što je ovaj vrijedan uređaj došao upravo u KBC Osijek, Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju. Prilika je ovo da zahvalim Ministarstvu zdravstva što su iznašli dodatna sredstva za nabavku uređaja mimo planiranih sredstava iz državnog proračuna. Uređaj će biti na raspolaganju pacijentima svih pet slavonskih županija uključujući i Bosansku Posavinu – rekao je Zubčić.

Nabavna vrijednost PET/CT-a iznosila je 2.787.500 eura, a izvor financiranja su sredstva Ministarstva zdravstva. Radi se o najsuvremenijem uređaju koji trenutno posjeduje javni sektor zdravstva u Republici Hrvatskoj te nakon KBC-a Zagreb, KBC Osijek je druga javna zdravstvena ustanova koja ima PET/CT uređaj i nudi ovu zdravstvenu uslugu pacijentima.

– Znamo da KBC-u gravitira oko milijun stanovnika, stoga smo zahvalni ministru Berošu i Ministarstvu zdravstva na dijagnostičkom uređaju koji do sada nismo imali u ovom dijelu Hrvatske. Mi kao županijska uprava živimo s KBC-om, osluškujemo potrebe, kako zaposlenika tako i pacijenata. U zadnjih pet godina smo izdvojili oko 750 tisuća eura ulažući u sve odjele našeg Kliničkog bolničkog centra – rekao je Lukić i dodao kako će se ulaganja nastaviti, a prva ovogodišnja investicija je vrijedna oko 40 tisuća eura za Kliniku za očne bolesti.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić istaknuo je kako će ovaj uređaj spašavati živote te spomenuo i druga ulaganja u KBC. – Bitan je i Objedinjeni hitni bolnički prijam, a najbitnija stvar za približno milijun ljudi koji žive na istoku Hrvatske i gravitiraju oko KBC-a Osijek, je novi Klinički bolnički centar. U visokoj je fazi rješavanja imovinsko pravnih odnosa, spremni smo ove godine ishoditi građevinsku dozvolu, čak i raspisati natječaj za izvođača radova – rekao je Anušić.

– Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske i ministarstvu zdravstva što su prepoznali potrebu Osijeka za ovim uređajem, ali i na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu vrijednom 22,5 milijuna eura i njime je podignuta razina zdravstvene zaštite u gradu i županiji. Posebno veseli najava izgradnje novog kliničkog bolničkog centra, koja ide planiranom dinamikom i za koju je Grad Osijek u rujnu darovao svoj dio zemljišta – istaknuo je gradonačelnik Radić.

Zahvaljujući naprednoj PET/CT tehnologiji mogu se otkriti promjene na staničnoj razini, odnosno otkriti rani početak maligne, upalne bolesti ili drugih vrsta bolesti i to prije nego bilo kojim drugim dijagnostičkim slikovnim metodama. PET/CT-om se mogu otkriti tumori mozga, glave i vrata, štitnjače, pluća, dojke, prostate, vrata maternice, jednjaka, gušterače, debelog crijeva, limfnog sustava, kože i drugih.

– Svojom najnovijom tehnologijom omogućuje detekciju izrazito malih lezija od svega nekoliko milimetara, ranu detekciju promjena, isto tako i odluku za koju vrstu daljnje terapije se treba odlučiti, koja je metoda optimalna. Omogućava i praćenje bolesnika te ranu detekciju ako bolesnik ne reagira na neku terapiju, što je od osnovne važnosti – istaknuo je ministar Beroš i dodao kako će tri od 21 uređaja za zračenje linearnih akceleratora doći upravo u KBC.

Vlada RH putem Ministarstva zdravstva nastavlja jačati zdravstvenu infrastrukturu, a jedan od najvećih projekata na istoku Hrvatske bit će upravo izgradnja novog KBC-a čija se vrijednost procjenjuje na 715 milijuna eura.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)