Od 2017. godine do danas prikupljeno gotovo 30 tona plastičnih čepova

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (UOLL) već godinama provodi projekt “Plastičnim čepovima do skupih lijekova”. Naime, Udruga sa sjedištem u Čakovcu djeluje od 1998. godine, a osnovana je sa svrhom pružanja pomoći za liječenje oboljelih od leukemije i limfoma – s fokusom na najmlađe članove našeg društva. Udruga ima više od 500 članova te vodi brigu o oboljelima od leukemije, mijeloma, limfoma, GIST-a (gastrointestinalnog stromalnog tumora) te srodnih hematoloških i onkoloških bolesti – prenosi Osječko-baranjska županija.

U toj humanitarnoj akciji od 2017. godine sudjeluje i Policijska uprava osječko-baranjska, a Osječko-baranjska županija uključila se u travnju 2019. godine. Akciji su pristupile i zdravstvene ustanove kojima je Županija osnivač, Društvo naša djeca, ustanove koji rade u sklopu Dječjeg gradskog vijeća Grada Osijeka, kao i nekoliko škola i dječjih vrtića s područja grada Osijeka, županijska podružnica Sindikata policije Hrvatske i Regionalni klub IPA Osijek.

Osječko-baranjska županija podržava ovu inicijativu jer pomaže oboljelima od teških malignih bolesti, a istovremeno je usmjeren i na poticanje ekološke osviještenosti građana. Naime, važno je prikupljanje svakog oblika plastike, pogotovo čepova za koje nema organiziranog zbrinjavanja poput plastičnih boca. Kutije za prikupljanje čepova postavljene su u prostorije svih upravnih odjela, za građane su postavljene u zgradi Županijske 4 te u ustanovama kojima je Županija osnivač, a sva prikupljena sredstva doniraju se Udruzi za nabavu skupih lijekova.

Za kilogram plastičnih čepova Udruga oboljelih od leukemije i limfoma dobije 0,16 centi. U ovu akciju uistinu se mogu svi uključiti, jer sve što trebate učiniti, je prikupiti što više plastičnih čepova s boca.

Prikupljeni čepovi redovito se dostavljaju u dvorište Policijske uprave u Osijeku, pa je tako 25. siječnja 2024. godine predano novih 1.700 kilograma čepova u korist Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske. Od 2017. godine i prve ovakve akcije do danas, građani i institucije s područja Osječko-baranjske županije i drugi pojedinci prikupili su ukupno 29.740 kilograma čepova!

Prikupljanje plastičnih čepova se nastavlja, a građane se poziva da i dalje sudjeluju u ovoj hvalevrijednoj humanitarnoj akciji.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)